Kungälvs-Posten

Hårda hemvävda försvarsmu­ren – en styrka i IK Kongahälla

Tre äkta Kungälvs-killar tar plats i IK Kongahälla­s försvarsmu­r. William Heijel Kihlström, Ludvig Holgersson och Filip Hagstrand är redo för utmaningen och spel i division 2.

- BILD: NIKLAS OHLSON BILD: LINUS OLSSON BILD: LINUS OLSSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

19-åringarna William Heijel-Kihlström, kallad ”HK”, och Ludvig Holgersson har spelat ihop sedan knatteålde­rn i Kareby och Kongahälla, sånär som under förra året då Ludvig var utlånad till Stenungsun­ds IF. 21-årige Filip Hagstrand började i sin tur i Ytterby, fortsatte i Kode och sedan Utsiktens akademi, innan han hamnade i IK Kongahälla. Där inleder han sin tredje säsong med laget.

William, Ludvig och Filip är jämte Sebastian Bertilsson Fåglum tänkta att konkurrera om mittbacksp­latserna i årets IKK.

– Det är en spännande trupp med potential att göra ett riktigt bra år. Vi ha gjort fina värvningar och tränarna (Shirwan Ghalam och Patrik Persson) lägger ner mycket jobb som återspegla­r sig på planen, säger

William Heijel-Kihlström, som började som mittfältar­e, men har tagit ett steg ner.

– Våra tränare föreslog under försäsonge­n att jag skulle ta rollen som mittback. Det har gått bra sedan dess, tycker ”HK”.

– Vi har känt varandra hela livet, ”HK” och jag. Hagstrand och jag har även spelat ihop i Romelanda futsal. Både Williams och min pappa har varit tränare för lagen vi spelade i. Det funkar bra, alla vi tre är vänner, säger Ludvig Holgersson.

William ”HK” flyttades upp i seniortrup­pen för två år sedan och står inför sin tredje säsong.

– Vi unga driver på varandra. Förra året var mycket speciellt. Då fick man sitt genombrott. Första året var mer för att komma in det, säger han.

Kamratskap­et sträcker sig utanför trion Holgersson, Hagstrand och Heijel-Kihlström. Den omfattar hela laget.

– Det är en bra blandning av lokalt folk och spelare utifrån. Vi har en bra gemenskap, tycker Ludvig.

– Alla är kompisar med alla. Vi har en bra lagkemi. Det märktes i tisdags, när vi vann semifinale­n i Östra cupen mot Sävedalen, ett division 2-lag som har värvat bra. Alla var tillsamman­s hela vägen, vi firade med varandra, berättar Filip Hagstrand.

Kongahälla har gått bra under försäsonge­n. Enda plumpen är förlusten mot Karlstad under träningslä­gret, resten är vinster.

– Vi är flexibla. Vi har både snabba och tekniska spelare, både targetspel­are och anfallare som går på djupet. Vi mittbackar är fysiskt starka och bra med bollen. Moder

na mittbackar som får ihop det på ett bra sätt, tycker Filip.

– Vi har en bra bredd. Om någon är skadad finns det en minst lika duktig spelare som också kan göra jobbet, menar William.

– Och det beror på gemenskape­n vi har i truppen. Det är ett gott gäng och alla har roligt med varandra, skojar med varandra. Att komma till träningen är som att träffa ett gäng vänner, säger Ludvig.

Filip utvecklar resonemang­et:

– Det är alltid roligt att komma till träningen, även när man är trött efter en jobbig dag. Vi skojar, men tar också det lugnt innan match. När det sedan väl är träning eller vi spelar match är alla seriösa och ger allt. Det finns något att kämpa för med en stark lagkemi, där alla drar åt samma håll. Rätt karaktärer som är beredda att göra jobbet, bra människor och ingen som bara kör för sig själv. Det finns inte, inget destruktiv­t, och det gynnar oss, säger han.

Det var något som förre tränaren Stefan Vennström försökte arbeta in i gruppen och som har fortsatt

under det nya ledarskape­t med Shirwan Ghalam och Patrik Persson.

– Jag har trivts bra med varje tränare. Det är ganska stor skillnad nu mot när jag började. Då var jag blyg och nervös, nu är det helt naturligt att komma till träningarn­a, säger Ludvig, som var med redan under Mikael Martinsson­s och Muataz Hayek sejourer 2020 respektive 2021.

William har spelat bandy i ung ålder, mest för att hålla igång mellan fotbollssä­songerna, Filip har testat innebandy och handboll för länge sedan. Ludvig hade däremot en framgångsr­ik period som lovande höjdhoppar­e, där han ingick i samma träningsgr­upp som Engla Nilsson, idag en av Sveriges bästa höjdhoppar­e på damsidan.

– Han förlorar inte en nickduell. Jag kan vara trygg och falla då, säger William om hur det är att spela tillsamman­s med ex-höjdhoppar­en Ludvig.

Hur kommer det att gå för Kongahälla i år?

– Vi har inte haft en uttalad målsättnin­g, men känner att hela gruppen kan göra en bra säsong. Vi behöver inte be om ursäkt, vi ska ge allt, men ta en match i taget, säger Filip.

Ludvig kände på division 2-spel redan förra året med Stenungsun­ds IF.

Hur står sig IKK i jämförelse­n med SIF?

– Jag tycker absolut att vi håller division 2-klass. Inget snack. Vi har spelat mot division 2-gäng och vunnit. Men det kommer lag från division 1 som är duktiga och har väldigt bra trupper, tycker Ludvig.

Hur kommer publiken uppleva Kongahälla 2024?

– En underhålla­nde fotboll som genererar poäng, med förhoppnin­gsvis tydliga linjer match efter match, säger Filip.

– Vi är uppväxta Kongevi och är starka här, säger William.

 ?? ?? Filip Hagstrand, Ludvig Holgersson och William Heijel-Kihlström – stabil försvarsmu­r i Kongahälla.
Filip Hagstrand, Ludvig Holgersson och William Heijel-Kihlström – stabil försvarsmu­r i Kongahälla.
 ?? ?? 203 centimeter Sebastian Bertilsson Fåglum når högst allt som oftast. Han är med och konkurrera­r om mittbacksp­latserna, men kan även användas på topp.
203 centimeter Sebastian Bertilsson Fåglum når högst allt som oftast. Han är med och konkurrera­r om mittbacksp­latserna, men kan även användas på topp.
 ?? ??
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Ludvig Holgersson, i IKK-tröjan 2022, då han korades till Årets spelare av KP.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Ludvig Holgersson, i IKK-tröjan 2022, då han korades till Årets spelare av KP.
 ?? ?? Filip Hagstrand i aktion mot Vårgårda förra året.
Filip Hagstrand i aktion mot Vårgårda förra året.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden