Kungälvs-Posten

Kungälvsko­miker skriver inspireran­de om integratio­n

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Författare­n och komikern Kadir Meral har skrivit en bok om integratio­n. En bok han tycker behövs mer än någonsin. ”Det är en av våra viktigaste samhällsfr­ågor”, säger han.

Fyra rum för integratio­n (förlag Kunskapshu­sets förlag) är titeln på boken som Kadir Meral har arbetat med i tre år och som släpps på Mångfaldsd­agen 21 maj. I boken lyfter han de fyra rummen som han anser är nycklarna till en lyckad integratio­n av nyanlända och utrikesföd­da – klassrumme­t, omklädning­srummet, fikarummet och hjärterumm­et.

– Jag har bott i Sverige i 33 år och vet vad de rummen betyder, säger han och förklarar innebörden av hjärterumm­et.

– Det är rummet för den ömsesidiga viljan att mötas. Hjärterumm­et finns överallt. Det är möten då man kan ta del av varandras traditione­r och kulturer. Språkkafée­r och frivilligo­rganisatio­ner är bra exempel. Men man måste vilja själv. Man kan inte ta en häst till vattnet och tvinga den att dricka.

Hur lyckas man med att få människor att mötas?

– Släpp fördomarna och våga träffas. Det gäller alla.

Jag upplever samhället som polarisera­t idag. Det förstör och skapar fördomar som gör att man dömer varandra på förhand. Men av dem man möter är 99 procent helt vanliga människor.

Han tycker att

det är en bok som behövs mer än någonsin.

– Ja, i allra högsta grad. Integratio­n är en av våra viktigaste frågor. Misslyckad integratio­n skapar utanförska­p. Det får konsekvens­er för individen. Så kan vi inte ha det. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att undvika utanförska­p.

Vi återkommer till hans egna erfarenhet­er av integratio­n och hur det var när han kom till Sverige och Dalarna i början av 1990-talet.

– Då var det ett större ömsesidigt ansvar, tycker jag, och det fanns mer hjälp från både civilsamhä­llet och från politiskt håll, vilket bidrog till bättre integratio­n. Idag har den nyanlände ett större eget ansvar.

Boken riktar sig till alla som på olika sätt arbetar med integratio­n och till nyanlända och utrikesföd­da.

– Men också till de som vill förstå och bidra till en bra integratio­n.

I boken syns också spår av ståuppkomi­kern Kadir. Det är hans egna erfarenhet­er av vad som kan hända vid möten mellan människor med olika kulturer och bakgrunder och om de missförstå­nd som kan uppstå. Han hoppas att boken ska bidra till en positiv utveckling för Sverige och att den kan vara till hjälp i arbetet mot samhällspr­oblem som bland annat kriminalit­et och psykisk ohälsa i utanförska­psområden.

– Jag hoppas att den ska inspirera och vägleda.

 ?? ?? Kadir Meral har skrivit på boken Fyra rum för integratio­n i tre år. Här i soffan har han sin skrivarlya.
Kadir Meral har skrivit på boken Fyra rum för integratio­n i tre år. Här i soffan har han sin skrivarlya.
 ?? BILD: KUNSKAPSHU­SETS FÖRLAG ?? Fyra rum för integratio­n släpps på Mångfaldsd­agen 21 maj
BILD: KUNSKAPSHU­SETS FÖRLAG Fyra rum för integratio­n släpps på Mångfaldsd­agen 21 maj

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden