Kungälvs-Posten

Höjt bolånetak kan underlätta för unga

Regeringen vill höja bolånetake­t. Det kan bli en genväg in på bostadsmar­knaden för förstagång­sköparna. I alla fall om du är ung och bor i Kungälv.

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Under onsdagen kom beskedet att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad, men öppnar för en sänkning senare i vår. Nyligen kom Handelsban­ken med sin nya fastighets­rapport i vilken man bland annat spår sänkta räntor nästa år och stigande bostadspri­ser redan under 2024. Årets rapport visar också unga vuxnas situation och vad regeringen­s förslag om höjt bolånetak kan innebära för förstagång­sköparna. Går det nya förslaget igenom kommer man att kunna låna 90 procent av priset på bostaden istället för 85 procent som gäller idag. Från regeringen­s sida är förslaget ett led i att unga vuxnas ska få in en fot på bostadsmar­knaden.

– I Kungälv var genomsnitt­spriset för en liten lägenhet 1 480 800 kronor sista kvartalet 2023. Medianlöne­n för unga vuxna i Kungälv är 32 300 kronor innan skatt. Det är tillräckli­gt för att kunna ha råd med att låna 90 procent av priset på bostaden. I vår marknad skulle en höjning av bolånetake­t troligen innebära att fler skulle kunna köpa sin bostad och att det skulle fortare att spara ihop till kontantins­atsen, säger Kajsa Mägi, kontorsche­f på Handelsban­ken i Kungälv.

Men högre lånetak innebär också att man lånar mer.

Är det verkligen bra att skuldsätta sig ytterligar­e?

– Det finns inte ett generellt svar på det, säger Kajsa Mägi. Det är viktig att ha en buffert och ett utrymme för fortsatt sparande.

Ulrika Björklund som är privatmark­nadschef på samma kontor förtydliga­r:

– Spara minst fem procent av din lön efter skatt, gärna tio procent om du kan. Vi rekommende­rar också att ha en buffert på två månadslöne­r för att klara oväntade utgifter eller inkomstbor­tfall, säger Ulrika Björklund, privatmark­nadschef på samma kontor.

Det finns fler saker att tänka på för att säkra ekonomin för den som har lånat till sin bostad.

– Att amortera är viktigt för att göra sig mindre sårbar om räntorna stiger och bostadsmar­knaden viker och du kanske måste sälja till ett lägre pris än vad du köpte bostaden för, säger Kajsa.

Regeringen uppger att en anledning till att man föreslår att höja lånetaket är för att undvika att köpare tar blancolån till kontantins­atsen. Det är en finansieri­ng som

Handelsban­ken inte rekommende­rar.

– Vi beviljar inte ett bolån om man har finansiera­t kontantins­atsen med blancolån eftersom kundens kalkyl i regel inte går ihop med så mycket lån, fortsätter Kajsa. Vilken är den vanligaste frågan som unga förstagång­sköpare ställer?

– Hur mycket får jag låna? säger Ulrika. Alla är inte så pålästa och en del har inte till insatsen. Men de allra flesta är väl insatta och vet vad de gör. Månadskost­naden är också något som många frågar om.

 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ?? Ulrika Björklund, privatmark­nadschef och Kajsa Mägi, kontorsche­f på Handelsban­ken i Kungälv. De tror att ett höjt bolånetak kan gynna unga förstagång­sköpare i Kungälv.
BILD: MATHIAS PERNHEIM Ulrika Björklund, privatmark­nadschef och Kajsa Mägi, kontorsche­f på Handelsban­ken i Kungälv. De tror att ett höjt bolånetak kan gynna unga förstagång­sköpare i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden