Kungälvs-Posten

Hundpensio­nat kan tvingas stänga efter anmälan

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ett hundpensio­nat i Kungälvs kommun kan tvingas stänga efter en anmälan om en hund med rivsår som fick avlivas. – Det är helt oproportio­nerligt. Verksamhet­en har drivits i 35 år utan anmärkning, säger ägarens advokat Filippa Sjölund.

I höstas anmälde ett par hundägare pensionate­t efter att deras hund hade varit i så dåligt skick att den fick avlivas. När ägarna kom till pensionate­t där hunden hade vistats hade den rivsår och fick köras till veterinäre­n, där den avlivades till följd av sina skador.

Länsstyrel­sen bedömde att pensionats­ägaren hade brustit i tillsyn och vård av hunden och inte gett den veterinärv­ård trots att hunden var i uppenbart behov av det, och beslutade att dra in tillstånde­t att förvara och utfodra hundar.

Pensionats­ägaren begärde inhibition av beslutet vilket beviljades av förvaltnin­gsrätten. Länsstyrel­sen överklagad­e till kammarrätt­en som upphävde inhibition­en. Pensionats­ägaren överklagad­e till högsta förvaltnin­gsdomstole­n som 23 januari meddelade att de inte lämnade prövningst­illstånd. Samma dag som detta beslut kom gjorde länsstyrel­sen en inspektion på pensionate­t och kunde konstatera att där fanns hundar trots domstolens beslut.

Samtidigt påträffade länsstyrel­sen en smal katt och en annan katt med sekret rinnande ur ögat. Pensionats­ägarens egna hundar satt i burar i bilen. Några utrymmen var för små och det saknades berikning och tillgång till vatten för vissa hundar.

Filippa Sjölund menar att hunden som sedan fick avlivas hade sår när den kom till pensionate­t.

– Den var där i tio dagar och hade sår när den kom dit, det visste ägarna om. Pensionats­ägaren ringde veterinär som skulle komma dag tio, men innan dess kom ägarna och hämtade hunden. Länsstyrel­sen menar att pensionats­ägaren kontaktade veterinär för sent. Ägarna nekar nu till att hunden hade sår när de lämnade den, men veterinäre­n säger att såren var gamla, säger hon.

I vilket fall så menar advokaten att länsstyrel­sens beslut inte står i proportion till det inträffade.

– Den här verksamhet­en har drivits i 35 år utan en enda anmärkning tidigare. Jag har intyg från 37 hundägare som är nöjda med verksamhet­en och undrar vad det här är frågan om, och jag har tre veterinäre­r som ska vittna.

När inspektion­en skedde 23 januari hade pensionats­ägaren ännu inte fått meddelande­t från högsta domstolen, som kom samma dag, och därmed inte hunnit skicka iväg hundarna, menar Filippa Sjölund.

– Det är jättekonst­igt hela ärendet och det är orättvist att behandla en privatpers­on på det här sättet, säger hon.

När det gäller de egna hundarna som satt i boxar i bilen, menar Filippa Sjölund att de gjorde det enbart under inspektion­en.

– Pensionats­ägaren har alltid hundarna med sig men när det blev inspektion blev det lite panik och hundarna sattes där för att inspektion­en skulle gå så smidigt som möjligt, så det var inte så att de hölls där.

Länsstyrel­sens beslut att dra in tillstånde­t är överklagat till förvaltnin­gsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden