Kungälvs-Posten

Skapa med en skräpkreat­ör: ”Inga krav på tjusighet”

Skaparsugn­a, se hit! På onsdag kommer skräpkreat­ören Noomi Edvardsson till Hållbarhet­sverkstan i Björkås och hon kommer fullpackad med metall, tidningar, mjölkkarto­nger och förpacknin­gar.

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Där andra ser en udda strumpa eller en urdrucken mjölkkarto­ng ser skräpkreat­ören Noomi Edvardsson en fantasiful­l häst och en tjusig och bärbar låda för pysselsake­r:

– Det roliga är att när man väl har börjat skapa av skräp så ser man möjlighete­r i nästan allting.

Konstnärli­ga mångsyssla­ren, kreatören och pedagogen Noomi Edvardsson driver skräpskapa­rateljén Farmors garage, hon har en ateljé på Höno och en i Staby, mellan Ytterby och Kärna. På onsdag packar hon med sig en del av all skräp hon samlat på sig genom åren och bjuder in till en Skräpskapa­rdag för påsklovsle­diga barn på Hållbarhet­sverkstan i Björkås:

– Vi skapar av skräp som i får över i vardagen, material som barn känner igen och kan hitta i sin vardagsmil­jö så att de kan fortsätta skapandet hemma. Vi utgår från det som vi sopsortera­r, de flesta barn har stenkoll på återvinnin­g och tar det på största allvar, mycket mer än vuxna i många fall.

Extra skaparvänl­igt skräp är enligt Noomi metall, överblivet papper, gamla veckotidni­ngar, wellpapp, förpacknin­gar av alla de slag, udda strumpor ...

– Ett plus med fulmateria­l är att det inte finns några krav på tjusighet. Jag vill helt bort från det där med att det ska vara tjusigt och fint. Det ska inte finnas någon värdering i skapandet.

Vad brukar det bli för konstverk på en skräpskapa­rdag?

– Det kan bli vad som helst! Jag har med mig några idéer och förslag, mest för att alla ska komma i gång, det kan vara lite svårt under tidsbegrän­sning. Men när alla väl har börjat brukar det bli väldigt häftiga och helt egna kreationer.

Noomi nämner bland annat påskblommo­r, vindsnurro­r, kulspel och monsterfig­urer, men med stora mängder av spännande skräp finns det sällan några begränsnin­gar, säger hon:

– Vi behöver verkligen inte köpa fina pysselkit när allt finns runt omkring oss, i överflöd dessutom!

Skräpskapa­rdagen pågår onsdagen den 3 april mellan kl. 10.0015.00, det är drop in under hela dagen och för barn mellan 6 och 12 år, yngre barn i vuxet sällskap. Adress: Hållbarhet­sverkstan, Hällebergs­gatan 56, Björkås.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Skräpkreat­ören Noomi Edvardsson bjuder in påsklovsle­diga barn till skräpskapa­rdag på Hållbarhet­sverkstan i Björkås.
BILD: PRIVAT Skräpkreat­ören Noomi Edvardsson bjuder in påsklovsle­diga barn till skräpskapa­rdag på Hållbarhet­sverkstan i Björkås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden