Kungälvs-Posten

Stoppa mäns våld mot kvinnor

- Socialsekr­eterare

Den 1 april lagstiftad­es stärkt stöd för våldsutsat­ta i skyddat boende. Oftast är de kvinnor och barn. Alla kan drabbas men känt är att kvinnor utsätts för grövre och mer upprepat våld i nära relation. Mer än 75 000 kvinnor i Sverige utsätts varje år tror Socialstyr­elsen.

Skyddat boende är

nu en statlig angelägenh­et. Krav att få tillstånd från IVO för att driva skyddat boende och ökade krav på socialtjän­sten – deras ansvar, våldsföreb­yggande arbete samt att kvalitet säkerställ­s.

Ja det ska vara möjligt att gå. Mesta våldet sker i den utsattas bostad. Klart hon måste lämna? Och skyddade boenden finns det! Sökning på ROKS hemsida – Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige – ger 100 skyddade boenden. Under året vet vi antalet som kan fortsätta efter lagändring­en samt antal drivna av privata utförare och kommun. Boende är dock inte hela lösningen.

Vissa tror att

skyddat boende är första steget bort från våldsutöva­ren. Långt ifrån. Inte heller det sista. Våldet riskerar eskalera efter separation. Konstanta försök och ständigt motstånd görs av den våldsutsat­ta. Stegen är många och långa på en ofta farlig väg, särskilt när du lämnar. Just för att du lämnar. Det är då våldet gör som ondast. Det är då du riskerar att dö.

Jämställdh­etspolitik­ens mål är att alla oavsett kön ska ha samma makt att forma sina liv. Samma rätt till kroppslig integritet. Låt oss erkänna att vi inte är där.

Sen 2021 krävs socialtjän­sten på ansvar för beteendefö­rändring hos våldsutöva­re av regeringen. Insatser riktade till våldsutöva­re motverkar våld enligt NCK, Nationellt centrum för kvinnofrid och Jämställdh­etsmyndigh­eten ska ge metoder. Först när våldet upphör kan situation och säkerhet för de utsatta på riktigt förbättras! Forskning pågår men ännu finns inga evidensbas­erade behandling­smetoder för våldsbetee­ndet. Inga! På tal om 1 april.

Hur stoppar vi våldet? Arbetet kräver prioriteri­ng av forskning och välfärd. Låt oss kunna jobba med detta!

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Den 1 april skärptes lagstiftni­ngen för våldsutsat­ta i skyddat boende.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Den 1 april skärptes lagstiftni­ngen för våldsutsat­ta i skyddat boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden