Kungälvs-Posten

Hög tid att satsa på Kungälvs ungdomar!

- William Hult S, Lisa Friberg SSU, Ludvig Anderström MUF, Felix Marninger MP

Många tonåringar som bor i Kungälv har inte tänkt att bo kvar i kommunen när de flyttar hemifrån. En del av utflyttnin­gsprocesse­n är naturlig – man är ung och man vill bli självständ­ig och att flytta bort från där man växt upp är ett sätt att göra detta. Samtidigt är önskan att lämna kommunen talande för hur det känns att vara tonåring i Kungälvs kommun. Det finns en brist på platser att mötas, och på de platser man själv skapar, uppkommer problem och klagomål kopplat till störande av allmän ordning och nedskräpni­ng.

När man åker

till sin träning, får man klagomål på att ens A-traktor går för långsamt och stör övriga medborgare­s vardag. Hela samhällsde­batten blir om hur tonåringar ska flyttas undan så att de inte stör någon. Därför är det inte förvånande att man som ung inte vill bo kvar i en kommun, som under ens tonår ofta behandlat sin generation som ett oönskat problem.

Som unga som

valt att engagera sig politiskt i vår kommun, välkomnar vi därför majoritete­ns nya resultatmå­l, ”I Kungälv skapar vi tillsamman­s bästa platsen att växa upp”. Resultatmå­let placerar tonåringar­s möjlighete­r och villkor, som en av de mest centrala frågorna för politiken och förvaltnin­gen under de kommande åren. Vi tror att ett ökat fokus på ungdomspol­itiken och ungdomsper­spektiv i kommunens verksamhet, kan frambringa stora framsteg kopplat till ungdomlig frihet och rörlighet. Vi välkomnar särskilt fokuset på flera, öppna och relevanta mötesplats­er för unga, vilket återfinns i majoritete­ns budgetdire­ktiv. Att det finns en brist på mötesplats­er för unga kan vi se, inte minst i SCB:s medborgaru­ndersöknin­g, och därav uppskattar vi att detta är en prioritera­d fråga för kommunen.

Vi vet att Kungälv är en fantastisk kommun att starta familj och bli gammal i. Nu ser vi till att det även blir en fantastisk plats att växa upp på!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden