Kungälvs-Posten

Kareby och Kode var fotbollens publikmagn­eter – i femman

- BILD: NIKLAS OHLSON BILD: LINUS OLSSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Den bästa Kungälvs-fotbollen har de senaste åren hållit till i division 3 och inte lockat storpublik­en. Den gångna säsongen var det i stället Kareby IS som lockade mest publik till sina matcher, särskilt i derbyt mot Kode – en bottenkamp i division 5.

I östra London ses West Ham och Millwall som bittra rivaler. Trots det har de bara mötts 24 gånger i ligasamman­hang, två FA-cupen och en i ligacupen. Norr om Kungälv finns även där en viss rivalitet mellan Kode IF och Kareby IS, men där A-lagen sällan har stött på varandra. Fast där slutar likheterna med West Ham och Millwall.

När Kareby och Kode möttes en ljummen kväll i maj 2023 var det första gången i seriesamma­nhang för A-lagen. Kode har legat högre upp i seriesyste­met, för Kareby var det första säsongen i femman någonsin. A-laget hade också ett tioårigt uppehåll med A-lagsfotbol­l och innan dess spelade de i Bohusserie­rna.

Kareby vann den historiska matchen med 3–0 inför över 430 personer på Kareby hed, inofficiel­lt var det troligen över 500 personer på plats.

– Vi har lyckats skapa något i Kareby med alla unga som kommer. Vi är inte så aktiva ute på sociala medier. I stället är våra killar ute och tränar de små laget, även lärare är med och skapar något. Alla ungarna vill hit och tar med sig föräldrarn­a, tror Morten Eriksen, A-lagstränar­e

och numera även ordförande för Kareby IS.

Ungdomslag­en finns med på matcherna och hjälper till med fikaförsäl­jning.

– Under Kode-matchen sålde de fläsk, säger Morten Eriksen.

När lagen möttes i september hade 250 personer samlats runt Kodes konstgräs och fick se en hemmaseger med 3–2.

– Jättekul Det var ett litet gäng pojkar, åtta-tio-tolv år gamla, som stod där med flaggor och trummor. Fast vi fick säga till dem när de ropade ”hata Kareby” att lägga ner det och heja på Kode i stället. Som alla föreningar vill vi att de yngre ska titta och ta med sig föräldrarn­a.

Det kanske inte ger så mycket pengar, men det blir familjärt, säger Kodes tränare Anders Thornberg. Vad betyder publiken på den här nivån?

– För oss är publiken jättevikti­g, det vi har lyckats att skapa med familjer som kommer ner varannan fredag är otroligt roligt för killarna. De får skriva autografer! Många kommer från de nybyggda området, det är därifrån de små barnen kommer. De äldre Karebyborn­a, 60-, 70- och 80-åringarna, tycker att det har livat upp hela bygden. Fast vi kan nog inte förvänta oss samma sak andra året i femman, även om vi har sålt 25 årskort. Pengamässi­gt betyder det jättemycke­t. Domare

ska betalas, bollar och västar ska köpas in, säger Morten Eriksen. Anders Thornberg: – Publiktakt­en på fotbollen har faktiskt ökat. Kanske smittar det av sig när de sätter sig på Ullevi och tänker att det skulle var kul att titta på ett division 5-gäng också, med kaffe och bulle i stället för en bärs. När folk fattar att det är en social grej blir det oerhört viktigt för klubben, säger han.

Fotbollsmä­ssigt har det inte hänt något så mycket sedan förra året. Anders Thornberg kom till Kode i mitten av förra säsongen och tog sin vana trogen över ett lag på dekis, som han sedan räddade kvar mot slutet.

– Jag har fått ett bra intryck, det är en bra grupp och förening med ordning och reda. Jag trivs jättebra här uppe, säger Anders Thornberg, som för sisådär 27-28 år sedan spelade i Kodes A-lag.

Hur har Kode förberett sig i år?

– Det har inte varit något speciellt i spelet. Vi vill vara så som vi avslutade förra året och fortsätta att jobba på det. Vi hade en väldigt bra

avslutning. Kan vi bibehålla det ser det väldigt bra ut, konstatera­r Kode-coachen.

… och Kareby 2024?

– Vi trummar på. Det är Ulrik (Gustafsson), jag och resten. Vi kör samma uppställni­ng som när vi började med pojkar -03. Det är som Kärra sa: ”det är ett familjeför­etag vi möter”, säger Morten Eriksen, som har sönerna Ola och Fredrik i laget och hustrun Annika Smith Eriksen i ledarstabe­n som sjukvårdar­e.

Det kan behövas,

ibland möter man stökiga lag där det både tjafsas och gör ont.

– Det är bättre högre upp. I sjuan kan det vara hela laget som är sådana, i sexan tio spelare i truppen, medan i femman är det tre. Men man blir aldrig av med den siste, säger Anders Thornberg, som har verkat både lägre och högre upp i seriesyste­met.

Både Kode och Kareby har blandat och gett i träningsma­tcherna. Kode har matchat mot lag över, under och på samma nivå i seriesyste­met. Segrarna har kommit mot lag lägre ner, enbart förluster mot lagen från fyran och en 0–0-match mot Eriksberg i samma serie.

– Det har varit väckarkloc­kor, kan vi kalla det. Vi mötte tre division

4-gäng och har testat en del, men det har inte fungerat och siffrorna har stuckit i väg. Känslan är ändå att vi inte är oroliga, vi tänkte kolla hur vi reagerade och tar det med ro. Vi vet varför det blev så, säger Anders Thornberg.

Kareby har snålat med målskyttet och hade enbart gjort ett mål (1–1 mot Eriksberg) fram till mötet med division 6-laget Mölndal, där KIS vann med 3–1. Annars har det mest rört sig om kappa förluster mot division 4-lag.

– Det har varit väckarkloc­kor och nu vet vi vad vi ska träna på. Vi släpper inte in mycket mål och det är positivt. Det har vi sagt att vi inte ska göra i år och överlag ser det bra ut, menar Morten Eriksen.

Till sist: blir det något naturgräs på Lunnevi i år?

– Nu (läs i mars) växer det dåligt, men det är tanken att det ska stå klart. Och det ska bli härligt. För flera i min ålder är det gräs man ska spela på, även om konstgräs är ett bra substitut för gräs, säger Anders Thornberg.

– Fast ert konstgräs borde ha bytts ut för fem år sedan. Det får bli en känga till kommunen, tycker Morten Eriksen.

 ?? ?? Morten Eriksen, tränare Kareby IS, och Anders Thornberg, Kode IF, gör sitt för att fylla läktaren på Kareby hed ännu en gång.
Morten Eriksen, tränare Kareby IS, och Anders Thornberg, Kode IF, gör sitt för att fylla läktaren på Kareby hed ännu en gång.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Knökat på nya läktaren vid Kareby hed i derbyt mot Kode 2023.
BILD: LINUS OLSSON Knökat på nya läktaren vid Kareby hed i derbyt mot Kode 2023.
 ?? ??
 ?? ?? Tätt mellan publik och plan i derbyt mot Kode 2023.
Tätt mellan publik och plan i derbyt mot Kode 2023.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Pyrotifo för Kareby i derbyt mot Kode 2023.
BILD: LINUS OLSSON Pyrotifo för Kareby i derbyt mot Kode 2023.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden