Kungälvs-Posten

Kongahälla gick på knock i premiären

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

En skyttekung som slog till direkt. Och en överkörnin­g av forna division 1-laget. Vilken rivstart på division 2 det blev, IK Kongahälla!

Det tog 37 sekunder för Gustav Kjellström, prestigevä­rvningen från Stenungsun­d, att presentera sig. Fast det började med en långboll direkt på avspark. Var det där taktiken? Den pastejen gick till Motalas inkast, men Kongahälla bet sig fast och bollen hamnade hos Gustav Kjellström, som elegant lobbade in Kongahälla­s första mål på den här nivån på över 20 år. Det var ungefär samtidigt som de flesta trodde att rösten hos pådrivaren Theo Ferm i IKK-målet skulle ta slut. Nej, han fortsatte att styra och mana på, högt och bestämt. Den ende som nådde högre decibel var Kongahälla­s tränare Patrik Persson, tillika specialist på fasta situatione­r, när han ropade ut direktiven vid en offensiv frispark.

Det svåra

med tidiga mål är att motståndar­en har en hel match på sig att reparera skadan. Den tiden behövde inte Motala, för Granit Han slog till ett stenhårt skott i Theo Ferms bortre hörn till 1–1 i minut 12.

Där och då började Motala minnas sina division 1-takter och tog över matchen mer och mer, åtminstone för en 10-15 minuter. I 37:e minuten fick Kongahälla­s mittfältar­e Imer Beqiri bollen strax utanför straffområ­det. Han petade bollen lite inåt, siktade och drog upp den i krysset till 2–1. Det här var de snygga målens långfredag.

– Rolig premiär mot ett bra motstånd som är favorittip­pade. Vi kommer ut från start och visar att vi är redo för division 2. Vi får en bra start, men de kommer in i matchen lite efter det och gör ett snyggt mål. Sedan tycker jag att vi kommer tillbaka och visar att vi är starkare och mer kliniska. Vi gör två snygga mål i första halvlek, tycker Tim Stolt Hermansson, vid det här laget en rutinerad lirare som gjorde sin seriedebut med Kongahälla.

I andra

halvlek såg det ut som Motala gjorde ett försök att ta tillbaka matchen. Det var enbart skenbart. I minut 52 blev det stökigt i gästernas straffområ­de och halva Kongahälla försökte trycka in trean, men det var först när Tim Stolt Hermansson fick träff i kalabalike­n som målet kom till 3–1. Inte lika snyggt som föregångar­na, men det räknades likväl.

– Vi kom in i andra halvlek med en bra känsla och får en bra start till 3¬–1. Det känns som att vi går på den vågen och kör ända in. Vi är bättre i hela andra halvlek. Och det är alltid kul att göra mål i premiären, säger Tim Stolt Hermansson.

Det var snart bud på mer. Gustav (Klintberg) och Gustav (Kjellström) hittade varandra snyggt och tvingade varsin gång målvakten i Motala Edrisa Bojang till kvalificer­ade räddningar. Och en back fick rensa på mållinjen när

Kjellström nådde högst på en hörna. Klintberg hade senare ett friläge, men hann nog tänka för mycket och avslutet seglade högt över både målvakt och mål.

Mål fyra

kom till slut och påminde om trean, genom inbytte Max Seldén.

Kongahälla kontroller­ade resten av matchen, även om Motala försökte få kontakt utan att lyckas särskilt bra med det. Matchen slutade med storseger 4–1 för Kongahälla. Nye tränaren Shirwan Ghalam kunde bara njuta i fulla drag.

– Verkligen. Vi fick allt att klaffa. Vi följde matchplane­n noga och fick utdelning ganska tidigt. 37 sekunder? Gick det så fort? Jag hängde inte med, jag var inne så i matchen och trodde det var i matchminut 20 eller någonting. Det är stabilt, riktigt bra, menar han. Han fortsätter:

– Vi hade final i Östra cupen i tisdags och mötte Götaholm (förlust 0–2 mot division 4-laget). De gjorde det jättebra, vilja slår klass. Det var så vi skulle slå idag. Många anser oss vara toppfavori­ter, men vi jobbar underifrån som nykomlinga­r. Vi vet att Motala är starka och kommer från division 1. Vi kände att vi kör på från minut ett och hade inget att förlora. Motivation slår klass!

Kongahälla tänker inte vara ett bra i början lag, som annars är vanligt bland nykomlinga­r.

– Det är tanken, det här är långsiktig­t. Vi kommer att förlora matcher här och där, men i slutändan vill vi hålla i det långa loppet. Då är det här en bra början, säger Shirwan Ghalam.

Varför vann ni idag?

– Laget, killarna och kollektive­t. Vi jobbar stenhårt från minut ett till minut 90. Vi leder med 4–1, men springer ändå upp i press på dem.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Jubel i IK Kongahälla efter 4–1-målet som också fastställd­e slutresult­atet i division 2-premiären mot Motala.
BILD: LINUS OLSSON Jubel i IK Kongahälla efter 4–1-målet som också fastställd­e slutresult­atet i division 2-premiären mot Motala.
 ?? ?? Gustav Kjellström lyfter Tim Stolt Hermansson efter att båda blivit målskyttar i division 2-premiären.
Gustav Kjellström lyfter Tim Stolt Hermansson efter att båda blivit målskyttar i division 2-premiären.
 ?? ?? Shirwan Ghalam är ny tränare för IK Kongahälla tillsamman­s med Patrik Persson. Han hade all anledning att vara nöjd.
Shirwan Ghalam är ny tränare för IK Kongahälla tillsamman­s med Patrik Persson. Han hade all anledning att vara nöjd.
 ?? ?? Imer Beqiri siktade och träffade krysset.
Imer Beqiri siktade och träffade krysset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden