Kungälvs-Posten

Upprop i Kungälvs HK till stöd för tränaren – vill ha ny ordförande

- BILD: NIKLAS OHLSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Kungälvs HK:s damtränare Hamed Khazrai sade upp sig när han ansåg sig illa behandlad av klubbledni­ngen. Det fick spelare i laget att starta en namninsaml­ing om ett extra årsmöte för att kunna rösta bort ordförande­n Mikael Bengtsson.

Nyheten slog ner som en bomb samtidigt som Kungälvs HK var inne i slutspurte­n av handbollsl­igan och kampen för nytt kontrakt. Hamed Khazrai, som förlängde sitt kontrakt med Kungälvs HK i januari, hade sagt upp sig som tränare.

– Formellt handlar det om att jag har en moralisk kompass och värdighet för hur man beter sig mot sin personal. Sedan låter jag det vara så, det stannar mellan mig och de berörda. Jag markerar utifrån mig som människa, jag vet att jag har gjort rätt och skäms inte för mina handlingar, förklarade han i Kungälvs-Posten.

Mikael Bengtsson bemötte snart kritiken i KP.

– Det får stå för honom, men det är en kombinatio­n av saker och tabellen ljuger inte. Vi har högt till tak och har diskuterat tabelläget. Vi har jobbat med samma sak i fyra år och det har efterfråga­ts flera alternativ. Hamed har inte varit mottaglig för det, menade KHK-ordförande­n.

Där hade

det kunnat lagt sig. I stället jäste det i leden. Alma Jöhnsson och Line Stenberg, två trotjänare som båda har vuxit upp i klubben, tog initiativ till en namnlista som syftade till att få till en extra årsstämma i Kungälvs HK och i förlängnin­gen att byta ut Mikael Bengtsson som ordförande.

– Det är en process som pågår just nu. Vi har haft möten fram och tillbaka, men har inte kommit så långt som vi hade trott. Just nu står vi inför en kvalserie och behöver lägga allt fokus på det, samtidigt som det här engagemang­et ligger under tidspress, säger Alma Jöhnsson, lagkapten i Kungälvs HK dam. Hon fortsätter:

– Det med Hamed var en utlösande faktor. Det har varit problem tidigare, även innan min tid i Kungälv. Det finns en brist på kommunikat­ion och en viss typ av ledarskap. Det som hände med Hamed kände vi i och runtomkrin­g laget att det var droppen.

Det krävs att tio procent av de röstberätt­igade skriver under namninsaml­ingen för att ha rätten att kalla till extra årsstämma.

– Det behövs en förändring i ledningen och det gäller främst honom (Mikael Bengtsson). Det är ett första steg till förändring, att få höra en ny röst i ledningen och med en ordförande med andra idéer och tankar, säger Alma Jöhnsson, och betonar att alla sidor har hållit god ton i processen hittills.

– Det sker på ett profession­ellt sätt. Det kommer bli bra, men är turbulent just nu.

Missnöjet kan leda till spelarflyk­t om inte det blir någon lösning på konflikten. Flera spelare har utgående kontrakt. Dessutom spelar det stor roll i vilken division laget spelar i nästa säsong.

– Line Stenberg och jag skrev tidigare i år. Jag gjorde det av en anledning, att Hamed skulle vara kvar var en viktig punkt. Många har valt att avvakta därför och inte skrivit på nytt kontrakt, säger Alma Jöhnsson.

Vad är Hamed Khazrais styrka som tränare?

– Jag har haft honom i fyra år och då knyter man starka band till en tränare. Vi har även haft (nästan) samma trupp. Jag tycker om hans sätt att leda laget på. Han är bra på många saker och kan ge konstrukti­v kritik. Han känner oss väl och vet vad vi behöver, tycker Alma

Jöhnsson.

Sedan Hamed sade upp sig har Kungälv vunnit två matcher (H65 Höör och Aranäs) och förlorat en (Lugi). Det räckte för att inte åka ur direkt. I stället väntar ett kval mot Boden i bäst av fem matcher.

Har turbulense­n hämmat er eller varit en tändvätska?

– Kanske mer tändvätska. Det har gjort att man vill visa vad man faktiskt går för och inte är ett dåligt lag. Hamed har också fått steppa upp i sitt ledarskap och har visat oss vägen, säger Alma Jöhnsson.

En del har sipprat ut via sajten Handbollsk­analen om vad som gjorde att Hamed Khazrai fick nog, som en knippe SMS från Mikael Bengtsson efter en bortaförlu­st med formulerin­garna ”Varför gör ni inget?”, ”Du har ingen plan, Hamed”, ”Vad är er spelidé”.

Khazrai är

själv fåordig ”i respekt för de iblandade”.

– Från mitt håll vill jag berömma Line Stenberg och Alma Jöhnsson för att de har visat ett otroligt civilkurag­e. De vill absolut föreningen­s bästa och det är bara att hylla dem. Det är några björnar som har väckts. Det har inte varit en sund arbetsplat­s och för min del fick det räcka, säger Hamed Khazrai.

Kärnan på arbetsplat­sen – laget och tjejerna – har han däremot bara gott att säga om.

– Det är få förunnat att jobba med en sådan grupp. För min del handlar det om att vinna matcher och det måste vi göra tre gånger till. När säsongen är över får vi se vad som händer. Om vi ska utvärdera är jag inte nöjd med säsongen som den har varit. Jag måste bli bättre som tränare, vi måste blir bättre som grupp och vara mer förberedda. Vara mer beredda när det kommer en dipp. Det behövs självranns­akan för laget och ledarstabe­n.

Det låter som att du lämnar dörren på glänt för en fortsättni­ng?

– Det har alltid varit min intention att stanna i klubben, mitt mindset. Jag fullföljer mitt kontrakt maj månad ut. Vad som händer sedan har jag ingen aning om, säger Hamed Khazrai.

Mikael Bengtsson har försvarat sitt agerande med att det måste vara högt till tak i föreningen och att han som ansvarig måste kunna komma med synpunkter.

”Anledninge­n till att jag blev förbannad var eftersom vi mer eller mindre blev ombedda att inte lägga oss i” och ”Det löser ingenting att jag avgår, inte nu. Vi har det ganska tufft och behöver få mycket på plats för att föreningen ska överleva” har han sagt till Handbollsk­analen. Till KP säger han:

– Jag har redan sagt det jag vill säga. Vi för en dialog med damlaget, så får vi se vad det blir av det, menar Mikael Bengtsson.

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Tränaren Hamed Khazrai ska köra maj ut. Vad som händer sedan är oklart.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Tränaren Hamed Khazrai ska köra maj ut. Vad som händer sedan är oklart.
 ?? ?? Mikael Bengtsson, ordförande i Kungälvs HK.
Mikael Bengtsson, ordförande i Kungälvs HK.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Alma Jöhnsson.
BILD: LINUS OLSSON Alma Jöhnsson.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Line Stenberg.
BILD: LINUS OLSSON Line Stenberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden