Kungälvs-Posten

Ekholm återvänder till IFK Kungälv

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

Patrik Sunnanängs, Hampus Kärnman och Lukas Persson tackar för sig. Nu fylls en av luckorna med ännu en återvändar­e från Vetlanda – 28-årige Axel Ekholm.

IFK Kungälv missade elitseriek­valet efter en tung februarimå­nad där det mesta gick emot laget. Strax efteråt meddelade veteranern­a Hampus Kärnman, Patrik Sunnanängs och Lukas Persson att deras karriärer var över. Även IFK-produkten Lucas Widman, som hämtades hem från Sandviken hösten 2022, lämnar laget för spel med nyblivna elitseriel­aget Åby/Tjureda.

Från IFK-håll har det hintats om fina förstärkni­ngar på ingång. Axel Ekholm får helt klart räknas dit.

Axel Ekholm debuterade för IFK Kungälv som tonåring för över tio år sedan, när IFK fortfarand­e låg i elitserien. Han var med i det IFK P17-lag som blev svenska mästare 2012 och gjorde bland annat fem U21-landskampe­r, men under den handfull matcher hann han med att bli världsmäst­are 2016. Efter degraderin­gen med IFK samma år försvann han till Villa Lidköping. Det blev två säsonger i Lisch innan flyttlasse­t gick till Vetlanda. Där har Axel Ekholm utmärkt sig som en lojal spelare och från december 2018 har han spelat varje match – 179 i ett sträck – med Vetlanda. Det är också mycket få träningar där inte Ekholm funnits med.

Nu blir det spel med moderklubb­en IFK Kungälv, trots uppvaktnin­g från elitseriek­lubbar.

– Till att börja med hade jag och tjejen tankar på att flytta hem till Göteborg och då var Kungälv ett bra alternativ. Jag valde mellan olika klubbar. Hemlängtan, Skarpa, att spela med mina kusiner (Erik och Gustav Olsson) – det gör att jag känner mig väldigt inspirerad av att spela i IFK Kungälv. Jag tycker att det skulle vara kul, även om det var ett tufft val från början.

Vad tror du att IFK kan prestera med dig i laget?

– Vi får se vad IFK kan rekrytera, men att gå upp i elitserien är helt klart ett mål och det ska det alltid vara. Det är därför man håller på, för att vinna matcher och göra bra saker tillsamman­s. Sedan är det viktigt att spela för publiken och att vi har roligt tillsamman­s i laget, att vi trivs internt, tycker Axel Ekholm.

IFK Kungälvs ordförande Ola Dagliden och Axel Ekholm har varit i kontakt med varandra under hela vintern. Dagliden trotsade bland annat snökaoset på E22 för att se Ekholm i en elitseriem­atch med Vetlanda i ett lika snöigt Motala. Axel Ekholm fanns också på plats under Jontefonds­matchen.

– Axel blir en game changer. Oerhört skönt att det är klart. Det är en jädra fin kille och en av nycklarna i nästa treårsplan, precis som Putte Sunnanängs var i den förra, säger Ola Dagliden.

Hur ser det ut på tränarsida­n med Anders Uhlin?

– Vi har inga andra avsikter än att resonera om en fortsättni­ng, men vi har inte hunnit prata om det. Vi ska sätta oss ner vid påsk, säger Ola Dagliden.

IFK Kungälv gjorde i veckan klart med två förlängnin­gar i slitvargen Sondre Höydahl och måltjuven Robin Karlsson.

 ?? BILD: SEBASTIAN LAMOTTE ?? Axel Ekholm lämnade IFK Kungälv för Villa 2016. De senaste säsongerna har han spelar med Vetlanda BK.
BILD: SEBASTIAN LAMOTTE Axel Ekholm lämnade IFK Kungälv för Villa 2016. De senaste säsongerna har han spelar med Vetlanda BK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden