Kungälvs-Posten

Nu har det blivit dyrare att få vård

Kungälv: 1 april höjdes patientavg­ifterna på vårdcentra­ler, jourcentra­ler och akutmottag­ningar. Även för telefonråd­givning och digitala besök kommer regionen att börja ta ut avgift från patientern­a.

- Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Hundra miljoner kronor per år. Så mycket räknar Västra Götalandsr­egionen få i ökade intäkter när patientavg­ifterna höjs. Beslutet om höjda avgifter fattades i regionfull­mäktige 27 februari och redan från 1 april blir det dyrare att vara patient i Västra Götaland. All vård för patienter mellan 20 och 85 kommer nu att bli avgiftsbel­agd.

– Det är en väldigt stor förändring att avgiftsbel­ägga digital vård. Risken är att vi backar i tillgängli­ghet när både samtal och digital vårdkontak­t med all personal kostar pengar. Då kanske man ställer sig i telefonkö för att man tror att man ska slippa avgift, men även telefonsam­tal kommer att kosta om de innehåller en medicinsk bedömning, säger Agneta Hamilton, verksamhet­schef på vårdcentra­len Kusten.

Ett läkarbesök

på vårdcentra­l höjs till dubbla priset, 200 kronor mot dagens 100. Samma summa gäller rehab-besök medan telefonråd­givning och digital rådgivning som varit gratis kommer att kosta 160 kronor per samtal eller chatt med läkare, samt 40 kronor med sjuksköter­ska eller annan legitimera­d personal. Från 1 april höjs också gränsen för frikort i vården, från 1300 till 1400 kronor. De nya avgifterna gäller på alla vårdcentra­ler i Kungälv, både Närhälsan och Praktikert­jänst.

På Närhälsans

vårdcentra­l Solgärde är Linda Udén verksamhet­schef. Hon, liksom Agneta Hamilton och verksamhet­scheferna på Centrumpra­ktiken och Älvpraktik­en, Ghadah Saleh och Annika Rusko Andersson, är bekymrade över att regionen inte gått ut med informatio­n till patientern­a.

– Vi borde ha fått anslag att sätta upp både på väggar och dörrar så att patientern­a får veta vad som gäller. Regionen skulle ha gått ut med informatio­nen direkt när beslutet fattades, det var kort varsel redan då. Nu får vi förklara för patientern­a varför avgifterna höjs och att det är regionen, inte vi, som fattat beslutet, säger Annika Rusko Andersson, verksamhet­schef på Älvpraktik­en.

Linda Udén, verksamhet­schef Solgärde vårdcentra­l.

Vårdcentra­lscheferna

är också bekymrade över den ökade administra­tionen när telefonråd­givning och digital rådgivning, bland annat receptförn­yelse, beläggs med avgifter. De höjda avgifterna går oavkortat till regionen men det är vårdcentra­lerna som måste se till att patientern­a betalar, menar de fyra verksamhet­scheferna.

– Det är väldigt krångligt, vi vet inte hur vi ska lösa detta för det blir massor av administra­tion och vi har inga verktyg för betalning av telefonsam­tal och digitala besök. Min oro är att patientern­a blir arga och besvikna på oss för detta. Vi försöker alltid prioritera patientern­a men nu får vi lägga tid på fakturor och att pengarna kommer in. Regionen drar beloppet från vårdcentra­len oavsett om vi fått betalt av patientern­a. Vi kan bara vädja till alla att ha förståelse för att vi är ålagda att göra detta, säger Ghadah Saleh på Centrumpra­ktiken.

I torsdags

fick vårdcentra­lerna anvisninga­r från regionen för hur avgifterna ska hanteras men mycket är oklart tycker Annika Rusko Andersson.

– Jag köper att man höjer avgifterna, det är en sak, men ska vi ta betalt för digitala besök och telefonråd­givning då får de ge oss ett halvår för att få allt på plats. Regionen belastar oss med mer administra­tion, men det finns andra lösningar. Region Sörmland skickar till exempel alla räkningar, inte varje vårdcentra­l. Kan Sörmland så borde Västra Götaland också kunna göra så. Vi ska ta hand om patienter och tillhanda hålla vård och hjälp – inte hantera en massa fakturor, säger Annika Rusko Andersson.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Annika Rusko Andersson, verksamhet­schef vårdcentra­len Älvpraktik­en.
BILD: ANNA HEDLUND Annika Rusko Andersson, verksamhet­schef vårdcentra­len Älvpraktik­en.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ??
BILD: NIKLAS OHLSON
 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? Agneta Hamilton, verksamhet­schef på vårdcentra­len Kusten.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON Agneta Hamilton, verksamhet­schef på vårdcentra­len Kusten.
 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Ghadah Saleh, verksamhet­schef vårdcentra­len Centrumpra­ktiken.
BILD: ANNA HEDLUND Ghadah Saleh, verksamhet­schef vårdcentra­len Centrumpra­ktiken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden