Kungälvs-Posten

Operagalan på Marstrand läggs ner: ”Jätteledsn­a”

Marstrand: I fjol flyttades Operagalan på Carlstens fästning fram ett år på grund av bristande finansieri­ng. Nu meddelar Marstrands­operan att evenemange­t läggs ner. – Vi är jätteledsn­a över detta, säger Carolina Friberg, VD för Dafne produktion.

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

I juli 2022 förvandlad­es kommendant­shagen på Carlstens fästning till en Operascen för bland annat Carmen, Rigoletto och La Traviata. Såväl profession­ella som ideella krafter bidrog till uppsättnin­gen och de båda föreställn­ingarna var i stort sett fullsatta.

Tanken var att Marstrands­operan skulle vara ett återkomman­de evenemang om somrarna, men inför 2023 meddelade Marstrands­operan att evenemange­t måste skjutas på framtiden. Orsaken var den rådande situatione­n inom kultursekt­orn, uppgav man. Projektet hade förlorat en stor del av sin finansieri­ng och därför valde man nu att skjuta upp hela evenemange­t till 2024. Den som hade biljetter skulle dock kunna använda dessa 2024 istället.

Men nu väljer man alltså att helt ställa in.

– Vi är alla gråtfärdig­a , säger Carolina Friberg. Det känns jättetråki­gt med tanke på allt engagemang och allt det arbete som folk har lagt ner.

Producent Carolina Friberg

förklarar att operagalan ingår i den icke-kommersiel­la delen av kulturbran­schen, där man till stor del är beroende av extern finansieri­ng. 2022 bekostades galan till stor del med stöd från Västra Götalandsr­egionen och staten. Ett tuffare kulturklim­at gjorde att Marstrands­operan förlorade alla offentliga medel inför 2023, men galan hade fortfarand­e gått att genomföra om inte flera sponsorer dragit sig ur strax före sommaren.

– Det är först nu som vi med juridisk hjälp har fått de pengar vi blivit lovade av huvudspons­orn, säger Carolina Friberg. Lyckligtvi­s hade

Planeringe­n inför operagalan 2023 var långt framskride­n när Marstrands­operan valde att skjuta fram evenemange­t.

vi dokumentat­ion på alla överenskom­melser. Det betyder att vi kan hålla alla som arbetat med projektet skadefria, men några pengar för att ordna en gala i sommar finns inte.

För några dagar sedan lade Marstrands­operan upp ett inlägg på sin hemsida där man förklarade att det inte blir någon operagala på Carlstens fästning 2024 och att återköp av biljettern­a påbörjas under vecka 13.

Meddelande­t avslutas med: “I och med detta är vårt uppdrag som produktion­sbolag för galorna över. Vi tackar alla som på olika sätt bidragit till projektet i handling och med glada hejarop.”

 ?? BILD: EMMY HANSSON ??
BILD: EMMY HANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden