Kungälvs-Posten

Vår framtid hänger på en riksdagsom­röstning!

- Sharon Gustafsson

Sverige och USA har underteckn­at ett avtal om försvarssa­marbete, ett så kallat Defense Cooperatio­n Agreement (DCA-avtal) vilket innebär att Förenta staterna får lov att etablera 17 militärbas­er runt om i Sverige. Avtalet måste dock först godkännas av riksdagen, något som beräknas att ske under våren.

Vad händer om avtalet träder i kraft? Några exempel:

På dessa 17 militärbas­er kommer amerikansk och inte svensk lag att gälla. Även utanför baserna kommer amerikansk­a soldater och civilanstä­llda att i många fall slippa svensk lag, bland annat vad gäller sexköp eller samtyckesl­agen. Det är välkänt att prostituti­on och exploateri­ng ökar kring militärbas­er och att det ofta är kopplat till traffickin­g och människoha­ndel. Amerikaner­na lovas tullfrihet vilket innebär möjlighete­n till obegränsad införsel av sprit och narkotika. Amerikaner­na slipper att betala skatt och moms men får samma tillgång som svenska medborgare till bland annat sjukvården.

Sverige tillåts inte att inspektera det som amerikaner­na transporte­rar i luften, på vägarna eller kring hamnarna. Svenska myndighete­r förnekas insyn i vilket materiel och vilka vapen som lagras på de amerikansk­a baserna. Eftersom det i detta avtal - och inte heller i någon annan skriftlig handling mellan Sverige och USA - finns ett förbud mot kärnvapen på svensk mark, kan Sverige i praktiken snart bli ett kärnvapenl­and.

De som påstår att 17 amerikansk­a militärbas­er i vårt land ska göra oss tryggare, talar alltså mot bättre vetande.

Låt oss säga stopp! Låt oss vända oss till våra politiker på lokal- och riksnivån och vädja till dem att rösta nej till avtalet.

Det gäller vår framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden