Kungälvs-Posten

Elegant Marstrand debuterar i femman – fortsätter sikta uppåt

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@ kungalvspo­sten.se

Han är elegant så som en modern coach ska vara och förebilden heter Roberto Mancini, en stilikon både på och utanför plan. Olle Tilgman var med och startade Marstrands BK, som gjorde sin första säsong i seriesyste­met 2021. Sedan dess är Marstrand raketen i Kungälvs-fotbollen.

– Det blir bara bättre dag för dag. Vi är många i truppen, 37 personer uppdelat på två lag. Vi ska ha ett utveckling­slag … det är för hårt att säga B-lag. Konkurrens­en är större än någonsin, det finns så många duktiga spelare och bra nyförvärv som har kommit in, säger Olle Tilgman, spelande tränare i Marstrands BK.

Hösten 2022 fick Olle Tilgman ett samtal. Marstrands BK, då trea i division 7 och med ett förlorat kval i färskt minne, fick ett erbjudande om att trots allt flyttas upp till sexan. Angered MBIK hade dragit sig ur serierna och en plats var vakant. Marstrand tackade ja till den chansen.

– Vi såg en möjlighet och tog den. Inget snack om saken. Vi körde på och det var fullt ös. ”Vi har kommit dit med de här omständigh­eterna, nu gör vi det bästa av situatione­n”. Och det gjorde vi verkligen, tycker Olle Tilgman.

Marstrand gick rätt

igenom sexan och vann den klart, med bland annat 42 plus i målskillna­d.

Efter serieseger­n fortsatte Marstrand att träna som vanligt och har gjort det sedan dess, med undantag för ledigt vid jul och nyår. Laget har fokuserat på att få till sitt spel så att det klickar med fotbollsfi­losofin.

– Vi har skapat konkurrens i laget. Det gör jättemycke­t. Innan var det många spelare som inte behövde träna så mycket. Nu är de här. Tanken är att ta vidare det vi gjorde förra säsongen och utveckla taktiken, som har varit väldigt lyckosam.

Ebübekir Tunay var lagets absoluta stjärna förra året. Sedan dess har han provtränat med en turkisk ligaklubbs andralag och var intressant för dem, men valde att stanna i Marstrands BK.

– Han är duktig och fungerar som spelfördel­are centralt. En anfallare som vi använder som falsk nia, en som kan gå ner och hämta bollen, likt Totti, förklarar Roma-supportern Tilgman.

Träningsma­tcherna under vintern har gett två vinster, 5–3 mot danska Ölstykke inne i Sernekehal­len och 4–0 mot Vatra, tvåan i division 6-serien som Marstrand vann i höstas. En plump har det blivit, 1–5 mot division 5-laget Öjersjö/ Björndamme­n.

– Där hade vi mer en rotationst­anke, vi kollade inte på resultatet, utan mer på taktik och finslipade fasta situatione­r. Vi har höga ambitioner, det har vi alltid haft och ska alltid ha. Vi har ett jättedukti­gt lag och målsättnin­gen är hög. Jag förväntar mig en bra säsong, både spelmässig­t och att det visar sig i resultaten.

Marstrands BK har

i dag ingen ungdomsver­ksamhet. Det är där utveckling­slaget kommer in. När andra föreningar börjar underifrån och bygger uppåt, så försöker MBK utveckla något från andra hållet.

– Ambitionen för Marstrands BK är att skapa en riktig förening. Damlaget och utveckling­slaget var de två första solklara stegen. Det har funnits i luften att skapa ungdomsoch juniorlag senare. Min spontana tanke är att det kommer bli det.

Marstrand har inte sin egen hemmaplan. Laget tränar och spelar match på Yttern.

– Det är lite problemati­skt med plantider i Kungälv. Det är inte det enklaste att vara på Yttern, även om vi är jättetacks­amma för det. Men vi blir ibland bortpriori­terade eller flyttade och det kan jag förstå. Vi skulle behöva skapa något eget, menar Olle Tilgman.

På Koön finns

en fotbollspl­an. Eller fanns. De senaste 20–30 åren har den mest varit en äng. Fast det går inte att komma runt vad en konstgräsm­atta på samma plats skulle kunna betyda för en förening som Marstrands BK och för den sakens skull även för den lokala klubben Marstrands IS, som driver fotbollsve­rksamhet för öns unga lirare.

– Drömmen är att kunna spela där om (kanske) fem år, att hela Marstrands­folket ska stå och kolla på oss när vi spelar. MBK har redan en ultraskult­ur, det är några yngre som är där som kollar, skriker och har sig. Deras favoriter är ”Ebbe” Tünay och Wiggo Arnesson, säger Olle Tilgman.

Varför ska man se Marstrand 2024?

– Vi spelar en attraktiv fotboll. Det händer mycket på våra matcher. Vi har förbättrat standarden enormt mycket jämfört med tidigare år. Nu kan man se Marstrand och även se bra fotboll.

 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Olle Tilgman, spelande tränare och grundare av Marstrands BK, som gör debut i division 5 2024.
BILD: NIKLAS OHLSON Olle Tilgman, spelande tränare och grundare av Marstrands BK, som gör debut i division 5 2024.
 ?? ?? Ebubekir Tünay öste in sex bollar mot Göteborgs city i sista matchen 2023.
Ebubekir Tünay öste in sex bollar mot Göteborgs city i sista matchen 2023.
 ?? ?? Olle Tilgman jublar med bucklan och lagkamrate­n Elias Parkkonen. Marstrands BK gick rätt genom sexan och vann serien.
Olle Tilgman jublar med bucklan och lagkamrate­n Elias Parkkonen. Marstrands BK gick rätt genom sexan och vann serien.
 ?? ?? Olle Tilgman, Eddie Helder och Armin Rezaei inför Marstrands BK:s första säsong någonsin 2021.
Olle Tilgman, Eddie Helder och Armin Rezaei inför Marstrands BK:s första säsong någonsin 2021.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden