Kungälvs-Posten

Gordon vill kunna ladda båten i Marstrand

- Frida Ekborg frida.ekborg@ kungalvspo­sten.se

Kungälv: Gordon Strömfelt från Kode är en av dem som ligger bakom elbilsutve­cklingen i Sverige. Nu har han satt siktet på sjön. – Mitt mål är att få upp en snabbladda­re för båtar i Marstrand innan sommarens slut, säger han.

Hamburgsun­d, Kungshamn, Lysekil och Fiskebäcks­kil har alla en sak gemensamt – de har var sin snabbladda­re för båtar. Den i Fiskebäcks­kil var till och med Sveriges första och öppnades för knappt två år sedan.

I slutet av maj öppnar den femte i Hällevikss­trand på Orust, och det är Gordon som ligger bakom den.

– Den håller jag på att sätta upp just nu. Och det kommer bli en elbåtmässa i samband med invigninge­n i slutet på maj. Nästa steg efter det är Marstrand, säger han.

Gordon började jobba med elfordonsu­tveckling år 2007 då han påbörjade ett projekt för Volvo cars. Under tiden som affärsproj­ektledare för Volvos första laddhybrid tog han fram ett drivsystem som sedan hamnade i Volvos första V60 laddhybrid.

– Där och då bestämde jag mig för att jag skulle jobba med elektrifie­rade fordon, säger Gordon.

Därefter började han jobba med laddinfras­trukturfrå­gor, och gjorde ett flertal strategisk­a studier på hur man skulle bygga korridorer med snabbladda­re längs motorvägar. Den första studien var år 2013 och sträckte sig mellan Göteborg och Oslo. Då fanns det bara två laddare i Sverige – en på Orust och en i Göteborg.

– Då var frågan hur man skulle sy ihop det, säger Gordon.

Han har gjort studier för Skåne, Blekinge, Halland, Småland och mellersta Sverige och han har varit med i ett omställnin­gsprojekt som ställde om taxibransc­hen för eldrift i Stockholm, Skåne och Blekinge.

Det låter som om du gjort det möjligt för elbilsanvä­ndandet idag?

– Jag har nog varit en av dem. Jag har gjort många rapporter som gjort att fler förstår utmaningar­na och tekniken på en lekmannani­vå, säger Gordon.

Det var efter

det, runt år 2019, som Gordon började sikta in sig på båtar och laddinfras­tukturen längs med kusten, istället för bilar.

– Det var inga utmaningar med elbilar längre, så då började jag intressera mig för elbåtar istället. Det finns ju inte jättemånga elbåtar därute, men det finns ännu färre laddmöjlig­heter.

Via sitt nystartade

bolag med det passade namnet Blixt Gordon, kommer han dels vara återförsäl­jare av elbåtar men också utveckla laddinfras­trukturen.

– Min högsta dröm är att få till en laddare i Marstrand, det är en ”hotspot” på Västkusten. Och när vi väl har fått upp en laddare där så vill jag arrangera en elbåtsmäss­a i Marstrand också. Helst innan sommarens slut, säger han.

Han har haft samtal med kommunen, men välkomnar även samarbeten med näringsidk­are.

– Det är ett bra skyltfönst­er för Kungälv, tror Gordon.

Var är vi någonstans på elbåtsmark­naden om tio år?

– Det finns flera tänkbara scenarier. Antingen så blir elbåtarna bättre, med bättre räckvidder och att priserna går ner. Eller så tar ditt miljösamve­te över vilket gör att du går över till eldrift. Ett tredje scenario är att vi kan tvingas till eldrift på vattnet genom att det blir förbud mot fossildrif­t. Rådasjön i Mölndal till exempel är ju på gång med ett förbud från nästa år. Så det kan nog komma inom tio år. Vi måste vara rädda om dricksvatt­net och matprodukt­ionen vi har, säger Gordon.

Gordon Strömfelt hoppas kunna öppna en snabbladdn­ing för båtar i Marstrand innan sommarens slut.

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden