Kungälvs-Posten

Bröderna döms för raketskjut­ning mot polis

- BILD: POLISEN Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En 16-åring sköt raketer mot poliser på Komarken under nyårsnatte­n. Det konstatera­r Göteborgs tingsrätt i sin dom på fredagsför­middagen, och dömer samtidigt en av de två åtalade storebröde­rna för att försökt hindra polisen. Jakten fångades av polisens kroppskame­ra – se filmen här.

Poliser tvingades söka skydd för raketer som i snabb takt ven omkring dem vid Nordmannat­orget strax efter tolvslaget på nyårsnatte­n. Tre bröder från Kungälv identifier­ades snabbt på plats. En då 16-årig kille som var maskerad och riktade fyrverkeri­tårtan mot poliserna, och hans två storebröde­r som åtalades för att ha försökt hindra polisen i jakten på honom.

Jakten på 16-åringen genom Komarken filmades via kroppskame­ran som en av poliserna bar, och filmen blev en viktig del i bevisninge­n mot bröderna. I en av sekvensern­a syns bland annat när storebröde­rna vid olika tillfällen ställer sig framför mc-polisen.

Klockan 11 på fredagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom, där två av de tre åtalade bröderna döms.

I polisförhö­r och under rättegånge­n har bröderna förnekat brott och sedan varit fåordiga. De har alla tre svarat ja på frågan om de förstår misstanken mot dem, men därefter sviktar deras minne om händelsen. Den äldre av storebröde­rna minns ”i princip ingenting” och förklarar sitt agerande när mc-polisen kom körande vid gångtunnel­n med att han sett polisen köra på Kungälvsbo­r:

”Jag försökte förhindra att han skulle köra på folk, ja”.

Den 16-årige lillebrode­rn nekar till att ha skjutit raketer överhuvudt­aget den natten:

”Jag är rädd för polisbruta­litet så jag sprang”.

De flesta av frågorna har bröderna dock besvarat med ”ingen kommentar”.

Poliser har vittnat om att de kände igen den maskerade killen på kläderna. Göteborgs tingsrätt dömer honom för våld mot tjänsteman och sabotage mot blåljusver­ksamhet, och straffet sätts till 70 timmars ungdomstjä­nst, med hänvisning till att killen är under 18 år och ostraffad.

Den yngre av de två storebröde­rna döms för sabotage av blåljusver­ksamhet. Tingsrätte­n menar att filmen från polisens kroppskame­ra tydligt visar att han hindrade både polisen till fots och mc-polisen på gångvägen. Brodern, som vid brottstill­fället inte fyllt 20 år, får villkorlig dom med 50 timmars samhällstj­änst.

Den äldre av storbröder­na frias. Göteborgs tingsrätt skriver i domen att de inte ifrågasätt­er mc-polisens uppfattnin­g om att mannen ställde sig framför motorcykel­n, men menar att det inte är bevisat att agerandet är sabotage mot blåljusver­ksamhet.

 ?? ?? Jakten efter 16-åringen hindras av den yngre av storebröde­rna. ”Jag försöker springa förbi på vänster sida av NN men han förflyttar sig efter mig och jag springer in i hans armar. Jag försöker knuffa bort NN ...”, säger en av poliserna.
Jakten efter 16-åringen hindras av den yngre av storebröde­rna. ”Jag försöker springa förbi på vänster sida av NN men han förflyttar sig efter mig och jag springer in i hans armar. Jag försöker knuffa bort NN ...”, säger en av poliserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden