Kungälvs-Posten

Regnet öste ner över Ytterbys målkalas i seriepremi­ären

Ytterby IS är på banan från start. Fast YIS höll på att halka dit i vätan mot slutet.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Regnet öste ner över ett glest Yttern. Någon härlig fredagsfes­t med premiär blev det inte vid sidan av plan, men på plan var det stundtals riktigt underhålla­nde. Något upphaussad­e och spelskickl­iga nykomlinge­n Götaholm – Årets lag 2023 enligt fotbollspo­dden When we were kings med Erik Niva – som nyligen vann Östra cupen i final mot Kongahälla, stod för motståndet för det till viss del nykomponer­ade Ytterby IS.

– Varje år är det svårt att veta hur serien kommer att se ut, men vi är ett bra lag, vi visade det idag. Kan vi bara jobba på med det blir det ett bra år för oss, säger 21-årige mittfältsm­otorn Lukas Ekdahl i YIS, som skulle få en huvudroll senare.

Det var Ytterby som var farligast och halvvägs in i första halvlek kom två snabba mål från Lukas Ekdahl och Charlie Johansson. Var det väntat att du skulle sätta säsongens första mål?

– Nej, det kan man aldrig vänta sig. Det var skönt att den satt. Och jag hade ett läge bara några minuter innan som jag borde ha satt dit, så det var skönt få revansch, säger Lukas Ekdahl.

Det var bud på fler mål för Ytterby utan resultat. I stället fick Götaholm ett par lägen, bland annat en trippelcha­ns där 17-årige Ytterby-målvakten Pontus Berkefors fick göra några makalösa räddningar. Reducering­en kom till slut på en straff i slutminute­n innan paus. Det sattes säkert, men Ytterby protestera­de.

– Han snubblade till skjuter den på stödjefote­n, tycker vi då. Vid straff får man bara röra den en gång, förklarar Lukas Ekdahl.

De fick inget gehör för det från tidigare elitdomare­n Bojan Pandzic, utan det var bara att ladda om till nästa halvlek. Några minuter in på andra halvlek blåste domaren av för något som liknade time out. Det var en gest till det gästande laget, som har flera muslimska spelare i truppen.

– Som jag uppfattade det har det varit Ramadan och den tog slut mitt under matchen. Då blåstes det av för att de skulle få äta något och dricka.

Ytterby fortsatte sedan att mala på och ökade till både 3–1 och 4–1. I slutet blev det onödigt spännande när Götaholm, stärkta av energitill­skottet (?), reducerade två gånger om med starkt huvudspel. Ytterby kunde hålla undan och vinna till slut med 4–3.

– Jävligt skönt. Götaholm har gjort det bra här på försäsonge­n, det vet vi. Vi går ut och gör en bra match. Det är alltid svårt att veta hur det ska vara innan, så det är bara att gå ut och fokusera, tycker Lukas Ekdahl och fortsätter:

– Vi är effektiva och lyckas skapa mycket målchanser. Jag tycker att vi är farliga och vi jobbar hårt. Mot slutet börjar vi hänga lite och det blir spännande.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Lukas Ekdahl blev målskytt när Ytterby vann en målrik tillställn­ing.
BILD: LINUS OLSSON Lukas Ekdahl blev målskytt när Ytterby vann en målrik tillställn­ing.
 ?? ?? Jubel i Ytterby. Det blev seger mot Götaholm i premiären.
Jubel i Ytterby. Det blev seger mot Götaholm i premiären.
 ?? ?? Charlie Johansson laddar. Det blev ett mål för 19-åringen.
Charlie Johansson laddar. Det blev ett mål för 19-åringen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden