Kungälvs-Posten

Fakta: Anklagelse­rna mot Ola Bini

-

Ola Bini anklagas för intrång i det statliga telekombol­aget CNT:s datasystem med syfte att destabilis­era Ecuadors regering och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Presidente­n hävdar att den tidigare Kungälvsbo­n varit del av en spioncentr­al under ledning av Wikileaks grundare Julian Assange, som greps samma dag i London.

Åklagaren beskyller Ola Bini för att ha ”förstört integritet­en av datasystem”, men fler detaljer än så om den påstådda hackningen presentera­s inte. Istället hamnar fokus på Ola Binis kopplingar till vännen Julian Assange.

Försvaret hävdar att Ola Bini utsatts för en politisk komplott då regeringen behöver en syndabock för läckan ”INA papers” och en anledning att avsluta Assanges asyl på Ecuadors ambassad i London.

”INA papers” avslöjar att presidente­n Lenín Moreno har ett skalföreta­g i skattepara­diset Belize och han misstänkts för korruption. När Wikileaks ger ett spridning åt ett inlägg om avslöjande­na på Twitter riktas uppmärksam­heten mot Ola Bini.

Hans advokater pekar på flertalet felaktighe­ter i samband med gripandet, häktningen och den fortsatta rättsproce­ssen.

FN:s särskilda sändebud för yttrandefr­ihet samt Amnesty Internatio­nal och andra människorä­ttsorganis­ationer ifrågasätt­er åtalet. Via ett upprop får Ola Bini också stöd av många offentliga personer världen över. Bland dem Noam Chomsky, professor emeritus i lingvistik, USA, Pamela Andersson, skådespela­re, USA, Adolfo Perez Esquivel, mottagare av Nobels fredspris 1980, Argentina, och Almudena Bernabéu, människorä­ttsadvokat, Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden