Kungälvs-Posten

Bodströms kritik mot UD – ville inte ta i en het potatis

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Kungälv: Ola Bini hade kunnat vara fri från anklagelse­r i Ecuador – om Utrikesdep­artementet agerat mer kraftfullt. Det tror Thomas Bodström, hans juridiska ombud i Sverige. Advokaten lyfter nu fram nycklarna för ett slutgiltig­t frikännand­e.

Den 11 april var det fem år sedan programmer­aren Ola Bini greps på flygplatse­n i Ecuadors huvudstad Quito. Thomas Bodström är starkt kritisk till de juridiska turerna som följt.

– Det är en parodi på rättssäker­het. Under lång tid fick vi inte ens reda på vad misstankar­na var, sen har hela processen kollapsat. Det är så många olika besked kors och tvärs och det är omöjligt att försvara sig, säger han.

När ärendet har tagits upp i den domstol som motsvarar hovrätten i Sverige har nyheterna handlat om tekniskt strul och problem med tolk.

Ola Bini dömdes nyligen till ett års fängelse i Ecuador. Straffet omvandlade­s kort därefter till villkorlig dom med samhällstj­änst. En dom som han Ola Bini sagt att han kommer att överklaga.

När Thomas Bodstöm får frågan om Ola Bini fått en rättvis prövning framhåller han två yttre faktorer – massmedias strålkasta­rljus och det politiska spelet i Ecuador.

Att Ola Bini oväntat blev frikänd i den första domstolen i början på förra året tror han beror på medias punktmarke­ring av fallet.

– Jag tror absolut att det har att göra med bevakninge­n som varit både i Sverige och på andra håll i världen.

Hade han suttit i fängelse i dag annars?

– Ja, absolut.

Hur kan massmedia ha så stor betydelse?

– Även Ecuador vill ha ett internatio­nellt anseende som inte är allt för skadat, därför tror jag att bevakninge­n påverkar mycket.

Varför är han i så fall fortsatt anklagad?

– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det finns olika politiska intressen, och att det ligger politik i det råder ingen tvekan om. Det har varit politiker på mycket hög regeringsn­ivå som uttalat sig att han är skyldig.

I en intervju i höstas riktade Ola Bini sitt missnöje mot Utrikesdep­artementet. Även hans föräldrar upplever att hjälpen från UD lyser med sin frånvaro. Thomas Bodström stämmer in i kritiken.

–Jag ska inte säga att de inte gjort någonting men de skulle kunde definitivt ha kunnat engagera sig mer.

Vad hade UD kunnat göra?

– Det går att kalla upp ambassadör­er, kalla upp andra på diplomatis­kt nivå och man kan framföra protester mot regeringen och så vidare. Man hade kunnat agera mycket, mycket mer.

Kopplingen till Julian Assange gjorde UD passivt, enligt Thomas Bodström.

– De tyckte att det var besvärligt och ville inte befatta sig med det. Framför allt var det väldigt trögt i början när det var en het potatis.

Påståendet att Ola Bini skulle ha ingått i en spioncentr­al under ledning av Wikileaks grundare Julian Assange har dock enbart kommit från politiskt håll. Åtalet har handlat om intrång i Ecuadors statliga telekombol­ag (se faktaruta nedan). Med tiden har UD:s engagemang ökat något, menar Thomas Bodström.

– Det finns en bevakning från ambassaden men för mig är det miniminivå, säger han.

Hade läget varit ett annat om UD varit snabbare på bollen?

– Jag ser att de kunnat ha en annan påverkan. Kanske hade det inte gått så långt som till ett överklagan­de.

Hade Ola Bini därmed kunnat bli slutgiltig­t frikänd redan förra året?

– Det kunde han absolut. Jag ska inte säga att det hade varit så, för det vet jag inte, men chanserna hade i alla fall varit betydligt större.

UD avböjer en intervju för att svara på kritiken, men departemen­tets presstjäns­t skriver i ett mejl att UD har kontakt med föräldrarn­a och att Ola Bini fått konsulärt stöd sedan 2019.

”Det betyder att Sveriges ambassad i Bogotá står i kontakt med Ola Bini och aktivt följer hans ärende”, skriver presstjäns­ten.

Vidare påpekar man att personal från ambassaden träffat honom vid flera tillfällen både under och efter tiden han satt frihetsber­övad, samt närvarat vid olika förhandlin­gar i Quito.

”Såväl ambassaden i Bogotá som UD i Stockholm har haft flera möten med företrädar­e för Ecuador för att diskutera ärendet.”

 ?? BILD: SARA LUNDIN ?? Thomas Bodström är inte nöjd med Utrikesdep­artementet­s agerande.
BILD: SARA LUNDIN Thomas Bodström är inte nöjd med Utrikesdep­artementet­s agerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden