Kungälvs-Posten

Åtgärder klara för att hindra hot och våld i skolan

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Hösten 2022 larmade facken om hot och våld i lågoch mellanstad­iet. Efter ett och ett halvt år är ärendet avslutat hos arbetsmilj­överket. Kommunen slipper böter och facket hoppas att arbetsgiva­ren lever upp till sina löften.

Det var de två lärarfacke­n (nu hopslaget till ett: Sveriges lärare) och Kommunal som slog larm hösten 2022. Det handlade om att medarbetar­e inom F-6-skolorna i kommunen under lång tid hade larmat om våld, hot om våld, mordhot mot personal och personals familjemed­lemmar, utan att arbetsgiva­ren har gjort tillräckli­gt för att komma tillrätta med situatione­n.

– Det handlar om flertalet F-6-skolor i kommunen, där det förekommer tillbud med hot och våld. Därför har vi valt att lägga den här anmälan centralt. Det är en stor fråga som man inte klarar av enskilt ute på varje skola, utan behöver ta ett större grepp på, sade Erika Edvardsson, då ordförande för Lärarförbu­ndet i Kungälv till KP.

Erika Edvardsson och Jörgen Edvardsson på Sveriges lärare i Kungälv.

Arbetsgiva­ren, Kungälvs kommun,

kom med ett svar som facken inte godtog, utan frågan gick vidare till Arbetsmilj­överket, som har utrett arbetsmilj­ön fram till nu, när man anser att frågan är utredd.

– Vi hade en uppföljand­e inspektion i april och stämde av med skyddsombu­den. Då kände vi att nu kommer inte vi längre med våra krav, säger Kristina Leander på Arbetsmilj­överket.

Under utredninge­ns gång har myndighete­n också velat utdöma vite på 50 000 kronor till kommunen för att man inte har levt upp till alla krav. Gången är sådan att verket ansöker om detta hos förvaltnin­gsrätten att få utdöma vite. I veckan kom domen från rätten, som avslår Arbetsmilj­överkets ansökan.

Jörgen Edvardsson, huvudskydd­sombud för Sveriges lärare i Kungälv, är försiktigt positiv till de åtgärder kommunen har genomfört.

– Arbetsgiva­ren har svarat på ett bra sätt, men nu är det upp till bevis att de lever upp till det också, säger han.

Konkret handlar kommunens åtgärder om rutiner, uppdaterad­e krisplaner, samtalsstö­d, inventerin­g av skolans lokaler för att se vilka risker som kan uppstå, hur man hanterar ensamarbet­e samt utbildning av personal för att möta hot och våld.

Larmet kom hösten 2022. Har arbetsmilj­ön blivit bättre sedan dess?

– Det är för tidigt att utvärdera om det har blivit bättre. Anmälninga­rna om hot och våld har fortsatt. Förändring­en kring den delen är att arbetsgiva­ren har blivit bättre på medvetenhe­ten och kunskapen om situatione­n. Vi har fått ökad samsyn på att anmäla hot och våld. I vissa fall tyckte inte arbetsgiva­ren att vi skulle anmäla hot och våld om det rör sig om små barn, säger Jörgen Edvardsson.

Det pratades också om höga sjuktal. Har det blivit bättre?

– Jag kan inte kommentera det, det är för svårt att dra några slutsatser. Men sjukfrånva­ron har varken ökat eller minskat, säger Jörgen Edvardsson.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden