Kungälvs-Posten

City gross får sälja tobak igen – efter nästan ett års väntan på svar

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Efter nästan ett års väntan får City gross i Ytterby sälja tobak igen, efter att ha fått hjälp av kommundire­ktören. – Det känns jättebra att den här följetonge­n är över, säger butikschef Kenneth Hult.

Det var innan midsommar förra året som City gross i Ytterby fick besked om att de inte längre fick ha kvar tillstånde­t att sälja tobaksvaro­r. Sedan dess har det varit många turer där butiken har sökt nytt tillstånd, fått avslag, men sökt igen. På onsdagen beslutade dock sociala myndighets­nämnden att bevilja butiken tillstånd igen.

– Första gången ansökte vi om tillstånd i juli och det var inte klart för beredning förrän 15 februari. Det är helt ofattbart att det kan ta så lång tid. Den gången fick vi avslag, men istället för att överklaga valde vi att skicka in en ny ansökan. Vi har fått hjälp av kommundire­ktören Haleh Lindqvist och andra att trycka på så att Partille kunde behandla det i expressfar­t nu, säger Kenneth Hult.

Det är Partille kommun som utreder ansökninga­r om tillstånd, en tjänst Kungälvs kommun köper av dem. Men sedan är det sociala myndighets­nämnden i Kungälv som tar beslut baserat på den utredninge­n.

Att ärendet har tagit sådan lång tid har att göra med att Partille uppenbarli­gen gör en större utredning än vad man gör på andra håll i landet.

– City gross öppnade en ny butik i Bromma som fick godkänt med exakt samma underlag som vi hade lämnat in men fick avslag på, säger Kenneth Hult.

Att butiken den här gången fick godkänt beror enligt Kenneth Hult på att City gross nu hade bifogat sekretessb­elagda avtal med tobaksbola­g, vilket man inte gjort tidigare.

– Att vi inte har gjort det tidigare beror på att de då blir offentliga och våra konkurrent­er kan titta på vilka inköpspris­er vi har. Men nu har vi fått vädja till varje tobaksbola­g att vi ska få visa avtalen, säger han. Då kan ni börja sälja igen?

– Vi måste få hit tobak igen och så måste vi ha lite utbildning, men vi kommer att börja sälja inom kort.

Partille kommuns alkohol- och tobakshand­läggare Richard Schober har tidigare sagt till KP att ärendet tog så lång tid i och med att det var många kockar med i soppan. Bland annat tog ärendet sin början hos Göteborgs stad, som hade den handläggni­ngen innan Partille tog över den.

Kenneth Hult, butikschef Citygross, är nöjd över att fått tobakstill­stånd igen.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden