Kungälvs-Posten

Kommundire­ktören: ”Vi hjälper alla företag”

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kommundire­ktör Haleh Lindqvist och tre andra tjänstemän hjälpte till att skynda på City gross ansökan om tillstånd att sälja tobak. – Vi hjälper alla företag på det här sättet, säger hon.

Efter att City gross hade nekats nytt tillstånd att sälja tobak i februari fick företaget hjälp av bland andra kommundire­ktör Haleh Lindqvist att skynda på processen att på nytt söka och få sitt tillstånd, vilket beviljades i sociala myndighets­nämnden 10 april.

– Vi har fått hjälp av kommundire­ktören Haleh Lindqvist och andra att trycka på så att Partille kunde behandla det i expressfar­t nu, sade Kenneth Hult till KP.

Handläggni­ngen av ansökninga­r sköts i Partille, det är en tjänst Kungälvs kommun köper därifrån. Det Haleh Lindqvist och de andra tjänstemän­nen hjälpte till med var att handläggar­na skulle se ansökan som en kompletter­ing.

– Vi var ett helt team som hjälpte till, miljöchefe­n Kristina Franzén, livsmedels­inspektör Dag Svensson och kommunjuri­sten Mats Mikulic var också med. Vi menade att det handlade om en kompletter­ing av den tidigare ansökan, och inte ett nytt ärende. Då kunde det gå fortare. Det var kommunjuri­sten som gjorde bedömninge­n att det kunde ses som en kompletter­ing, för det saknades bara ett underlag, säger Haleh Lindqvist.

Processen gick också mycket snabbare. Efter mindre än två månader hade City gross fått sitt tillstånd. I förra vändan tog det cirka sju månader att få svar. Hjälper ni alla företag på det här sättet?

– Ja, det gör vi för alla företag när det blir så här. Vi lägger oss inte i själva handläggni­ngen av ärendet.

Men ibland är det så att ett företag inte vet om det gäller en kompletter­ing eller ett nytt ärende och hur man hanterar det bäst. Vi får frågor från såväl medborgare, som företag och föreningar som behöver hjälp med hur de ska kompletter­a efter

Det är olyckligt att deras ärende hamnade i bytet mellan Göteborg och Partille Haleh Lindqvist, kommundire­ktör

ett negativt besked, säger Haleh Lindqvist.

Även fast City gross fick hjälp på sluttampen att snabba på ärendet tycker de att det sammantage­t har tagit oskäligt lång tid.

– Det är olyckligt att deras ärende hamnade i bytet mellan Göteborg och Partille. Vi hade ett avtal med Göteborg, som handlade de här ärendena för oss, men de sade upp det och då anlitade vi Partille istället. Så det var olyckligt att City gross hamnade mitt i bytet, men det var inget medvetet, säger Haleh Lindqvist.

Tycker du att Partille har skött uppdraget bra?

– De har skött det bra och de ska inte behöva klä skott för att det blev förseninga­r på grund av bytet. Som handläggar­e ska man begära in de underlag som krävs och följa lagen.

Ett annat ärende som har dragit ut på tiden är Fars hatts ansökan om tillstånd att servera alkohol. Dialog hotels har ansökt i omgångar sedan de tog över Fars hatt 2021. Den senaste ansökan skickades in i september förra året, och den handläggs fortfarand­e.

– När det gäller Fars hatt handlar det om skatteskul­der, vad jag har läst mig till. De har inte kommit till oss, och Skatteverk­et är en annan myndighet, där kan inte vi gå in och påverka. Det är inte vårt område, säger Haleh Lindqvist.

 ?? BILD: KATARINA BERG ?? City gross fick hjälp av bland andra kommundire­ktör Haleh Lindqvist att skynda på processen att på nytt söka och få sitt tobakstill­stånd.
BILD: KATARINA BERG City gross fick hjälp av bland andra kommundire­ktör Haleh Lindqvist att skynda på processen att på nytt söka och få sitt tobakstill­stånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden