Kungälvs-Posten

Allt fler sönderslag­na busskurer: ”Går i vågor”

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Påskhelgen och helgen därefter medförde en våg av skadegörel­se på kommunens busskurer. – Just de här veckorna har det varit mycket, säger Marta Sandoval Peterson på Västfastig­heter.

De senaste veckorna, främst under helgerna, har ett stort antal busskurer runtom i kommunen fått sina glasrutor krossade. Ytterby, Kode och centrala Kungälv är bara några av de drabbade platserna. Blickar man ut i resten av regionen återfinns samma mönster bland annat på Tjörn och i Stenungsun­d.

I Västra Götalandsr­egionen är det förvaltnin­gen för fastighet, stöd och service som äger och förvaltar regionens busskurer.

– Det är vissa tidpunkter på året där det blir mer intensivt, tyvärr, säger Marta Sandoval Peterson, områdesche­f inom förvaltnin­gen för fastighet, stöd och service. Hon nämner påsken som ett exempel.

– Det har varit 48 krossade glas i Kungälv under två veckors tid, inklusive resecentru­m. Det är mer än vanligt, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt tittar vi på om detta är en trend, ifall det har ökat på längre sikt. Men det är inte så, utan det går i vågor inom regionen. Det är vissa veckor där det är mycket, och vissa där det inte händer någonting. Just de här två veckorna har det varit mycket.

Marta Sandoval Peterson säger att de inte vet vem eller vilka som har slagit sönder alla busskurer.

– Det är ju väldigt sällan, eller aldrig, som någon blir tagen på bar gärning. Däremot polisanmäl­er vi. Vi har en rutin att vi alltid polisanmäl­er om det är fler än två glas.

För att undvika en fortsatt våg av skadegörel­se har Västfastig­heter främst en åtgärd som de anser vara effektiv.

– Vi prioritera­r att göra det rent och snyggt, för vi vet att om det ligger krossat glas på hållplatse­n så brukar det signalera att det är okej att det händer, och så fortsätter de att krossa glas, säger Marta Sandoval Peterson.

– Vi tar bort de krossade glasen så fort det bara går. Så fort vi vet om att det finns krossade glas någonstans så åker vi ut och sopar, tar bort

Vena är en av platserna som fått busskurern­a sönderslag­na.

rester och så vidare. Det brukar gå ganska snabbt, runt ett par timmar, säger hon.

De nya glasrutorn­a måste beställas, vilket gör att det kan ta några dagar innan de kommer på plats. Gratis är det inte heller.

– Kostnaden ligger på mellan 1 000 och 1 500 kronor per glas, inklusive städning, säger Marta Sandoval Peterson.

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden