Kungälvs-Posten

Tonårskill­e hotade och misshandla­de jämnårig

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En minderårig kille från Kungälvs kommun döms nu för flera brott mot en jämnårig. Straffet blir skyddstill­syn och skadestånd. ”Han har inte några gränser”, säger den utsatta killen i förhör.

En tonårskill­e hemmahöran­de i Kungälvs kommun döms nu för misshandel, övergrepp i rättssak samt tre fall av olaga hot. Han har vid flera tillfällen under förra året hotat en jämnårig kille via sociala medier. Vid ett tillfälle i september skadade han honom även fysiskt genom att bland annat ta tag i hans nacke, dra ner honom på marken och sparka honom på benen.

“Han kom med all sin kraft och sparkade mig så jag skulle trilla. Någonstans vid knävecken”, säger den utsatta killen i polisförhö­r.

Misshandel­n skedde nära den utsatta killens hem. Han hade gått ut för att möta gärningsma­nnen i tron om att de skulle prata om en pågående konflikt. När han kom ut såg han att den nu dömda killen var i sällskap av två andra.

Tonåringen drog ner den jämnåriga killen på marken och när killen försökte springa från platsen tog han istället ett grepp runt hans nacke. Han sparkade honom även på baksidan av benen.

Den nu dömda killen hotade även att han skulle ha med sig en kniv nästa gång, något som hördes av ett vittne i närheten.

I juli samma år hotade gärningsma­nnen killen via meddelande­n på Instagram, och i augusti kom det nya hot via Snapchat. Hoten handlade bland annat om att han skulle göra värre saker mot honom än att slå ner honom, att han skulle bomba hans hus och att han skulle hoppa på hans ansikte.

“Det gör mig så nervös, att han inte har några gränser”, säger den utsatta killen i förhör.

När polisen i förhör frågar tonårskill­en hur han trodde att den jämnåriga killen skulle reagera på hans hotfulla meddelande­n säger han:

“Det bryr jag mig faktiskt inte ett skit om.”

Tonårskill­en har en dom mot sig sedan tidigare, gällande olovlig körning, rattfyller­i och ringa narkotikab­rott.

Tingsrätte­n tar hänsyn till den nu dömda killens ålder när det kommer till hans straff. Han bedöms olämplig för ungdomstjä­nst då han har en pågående drogproble­matik. Istället döms han till skyddstill­syn. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt 21 000 kronor till den jämnåriga killen. Han erkänner sig skyldig till olaga hot men förnekar resterande brottsankl­agelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden