Kungälvs-Posten

Det livslånga lärandet ska vara möjligt för alla!

- Ulrica Brogren (S) Lennart Wennerblom (Mp) Monika Eliasson (M) Anders Thulin (M) Monika Haraldsson (M) My Jansson (S) Tobias Wallin (S) Kungälvs politiska majoritet Kungälv 2030 (S, M och MP) Beredninge­n för Lärande och Kultur

Kungälvs kommun skall ha en röd tråd i utbildning­en kring den anpassade skolformen. Redan i förskolan finns det barn som har stort behov av extra stöd. Personalen har där fått utbildning kring tydliggöra­nde kommunikat­ion, vilket gynnar alla barn.

Går vi vidare med den röda tråden kommer vi till skolan och där arbetar de med NPF-anpassad skola. En miljö som är NPF-anpassad säkerställ­er att alla elever har möjlighet att ta till sig undervisni­ngen. I den anpassade grundskola­n arbetar man med kommunikat­ion och delaktighe­t.

I läroplanen står att ”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällsli­vet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet”. Denna skrivning gör att vi i Kungälv även vill se den röda tråden i Komvux som anpassad utbildning. Det är viktigt att det livslånga lärandet är möjligt för alla och att vi i kommunen ser till alla våra invånare.

Trots svåra ekonomiska tider är det viktigt att ta steg framåt för ökad delaktighe­t och jämlikhet. Därför känns det bra att majoritets­amarbetet Socialdemo­krater, Miljöparti­et och Moderatern­a i budget 2025 lagt ett uppdrag att utreda möjlighete­n att liksom andra kommuner kunna erbjuda vuxenutbil­dning på mer jämlika villkor.

Att få möjlighet att fortsätta kunskapsut­vecklingen och progressio­n är mycket viktigt för alla speciellt för dem som har IF (intellektu­ell funktionsn­edsättning), det stärker att kunna delta i samhällsli­vet och kunna göra sin röst hörd. Därför är det viktigt att man både kan ha daglig verksamhet och studera på anpassad Komvux.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden