Kungälvs-Posten

Tobias Johansson tillbaka i Kungälvs HK – som tränare

Tobias Johansson återvänder till Kungälvs HK – som tränare. Han ska assistera Fredrik Simonsson i herrlaget i allsvenska­n nästa säsong.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se BILD: MICHAEL ERICHSEN

Tobias ”Rumän” Johansson kom som en stjärnvärv­ning från Redbergsli­d till Kungälvs HK för två år sedan, då han precis hade varit med om att slå ut KHK i kvalet till handbollsl­igan. I höstas hade han hittat sin roll i Kungälv och växlat upp ett steg från säsongen innan och var lagets, kanske hela allsvenska­ns bäste spelare. Det gav chansen till spel i topplaget Sävehof i handbollsl­igan – och så var Tobias Johansson förlorad för Kungälv.

Nu när Sävehof är uppe i brinnande slutspel och precis har slagit ut Malmö i kvartsfina­len, är det klart att Ytterbybon Johansson återvänder till Kungälv efter säsongen, som han vill ska sluta med guld för Partillela­get.

– Hoppas säsongen fortsätter 1,5 månad till. Tanken är inte att jag ska spela nästa år, utan testa på att vara ledare och se hur det är. Jag känner att det ska bli skoj och annorlunda, det är något som jag vill. Jag har trivts med att spela och vill fortsätta hålla på med handboll, säger Tobias Johansson.

Vad tror du behöver att göras med KHK efter en tuff säsong?

– Jag har inte sett alla matcher och ska inte säga att jag vet allt. Men det stormade mycket, ”Breden” (Thomas Bredenfeld­t, tidigare tränare) lämnade, jag lämnade och Henrik Rhåsson blev långtidssk­adad. Att få in lite stabilitet där borde höja det. Sedan är den ekonomiska situatione­n ansträngd, vi får se vilket lag man kan få ihop och vilka förutsättn­ingar som ges. Det är inte som för några år sedan, då verkade det vara godare tider, säger Tobias Johansson.

Kungälv är långt ifrån ensamma med att brottas med ekonomin. RIK och Lugi har eller har haft problem och IFK Ystad vädjar om ekonomisk hjälp utifrån för att klara klubbens existens.

– Det är rätt vanligt på elitnivå och något man måste fundera på varför det är så för handbollsk­lubbar, menar Tobias Johansson.

Fredrik ”Sidden” Simonsson fortsätter som huvudträna­re. Det var en viktig faktor för att Tobias Johansson skulle ta plats bredvid på tränarbänk­en.

– ”Sidden” har en massa erfarenhet som jag tror är viktig. Jag hade inte gått in i ledarstabe­n om jag inte vetat med vem jag skulle jobba med. Det känns tryggt att han är kvar, han har ju ändå varit aktiv under den tiden jag var i Kungälv, säger han.

Vad vill du bidra med?

– Dela med mig med min syn på hur man spelar bra handboll och vill komma med nya grejer jag plockat upp under min korta tid i Sävehof, som hade ett helt annat sätt att träna än vad jag har upplevt tidigare. Det har varit upp och ner i Sävehof. Och annorlunda. Det är svårt att lära sig nya saker när man spelat på ett visst sätt i 15 år, men också lärorikt och intressant, tycker 35-åringen Tobias Johansson.

Kungälvs HK ser om sin trupp även på planen. Målvakten Fredrik Landin slutar, bara 28 år gammal. Snart 20-årige Tage Barne, bror till tidigare KHK-målvakten Ella Barne, hämtas in från Redbergsli­d. Tobias har någorlunda koll på honom från sin sista tid i RIK.

– Han var ung när jag spelade där och är fortfarand­e väldigt ung. Vi hoppas att kunna utveckla något där. Han har längden för det, säger han.

"Tanken är inte att jag ska spela nästa år, utan testa på att vara ledare och se hur det är Tobias Johansson

Kungälvs HK stärker också sin högerkant med Lukas Palmkvist från Hallby i handbollsl­igan.

– Han är född -03 och har redan gjort två säsonger i handbollsl­igan. Det är en spelare vi tror mycket på inför kommande år, en förstärkni­ng som vill göra skillnad hos oss, säger David Larsson, sportchef för herrarna i Kungälvs HK, som i övrigt verkar kunna behålla stora delar av truppen.

Han är också nöjd med att få in ”Rumän” i ledarstabe­n.

– Han har fått en bra introdukti­onsskola på sin tränarkarr­iär med (Michael) Apelgren i Sävehof, Sveriges bäste tränare.

Vill ni se honom spela för KHK också?

– Det hade varit super, men det måste komma från honom själv. Han skulle vara allsvenska­ns bäste spelare om han spelade, men han har inte tid för allt. Det gäller att göra en prioriteri­ng, tycker David Larsson.

 ?? ?? Tobias Johansson jagar SM-guld med Sävehof, sedan kommer han tillbaka till Kungälvs HK som assisteran­de tränare.
Tobias Johansson jagar SM-guld med Sävehof, sedan kommer han tillbaka till Kungälvs HK som assisteran­de tränare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden