Kungälvs-Posten

Karin Henriksson: Kungälvs Manhattan behöver också parkområde­n

- Karin Henriksson Chefredakt­ör Kungälvs-Posten

Jag håller just nu för osannolikt att det blir någon sommar i år. Men OM den kommer, och vi får damma av solglasögo­nen och släppa ut tårna i sandaler, då undrar jag hur det kommer bli att jobba här i Kongahälla center. Vi har hållit till under takfönstre­t på tredje våningen sedan september, så varken inomhustem­peraturen eller möjlighete­rna till utevistels­e på lunchen är testade under den varma årstiden. Vart tar man vägen om man vill ta med sig matlådan ut liksom, det finns väl knappt en bänk i solen på hela Kongahälla­området? Än mindre en bänk omgiven av något grönt eller blått att vila ögonen på medan man käkar.

Miljön i centrala Kungälv har diskuterat­s flitigt på åsiktsplat­s i Kungälvs-Posten de senaste veckorna. Många har uttryckt oro över vad det kommer att göra med stadsbilde­n att Biltema och Max etablerar sig på den öppna ytan mellan sjukhuset och motorvägen. Naturskydd­sföreninge­n i Kungälv föreslog i förra veckan att beslutet att bygga bör rivas upp och att ytan i stället ska bli en naturpark med träd, ängsmark och någon slags vattendrag. Det är lite sent påkommet, men det finns ju inget som hindrar att man anlägger en park mellan köpladorna och sjukhuset. Sjukhuset behöver verkligen ramas in av lite grönt, och det skulle nog göra gott för hela bilden av centrala Kungälv.

Men det som

verkligen behövs är att kommunen i nästa och nästnästa steg av stadsbyggn­ad, till exempel när Oasen-tomten ska planläggas, tänker grönt och skönt för ögat. Det räcker inte att vi har Fästningsp­arken och Strandpark­en, och det räcker inte att som Miguel Odhner argumenter­a för att vi kommer ha olika sorters centrum som fyller olika behov. Grönt på ett ställe och tätbebyggt på ett annat.

Det bor och jobbar massvis med människor på Kongahälla­området nu. De/vi behöver små oaser även här. Det är här, runt centret och resecentru­m, som folklivet finns nu. Det behövs torg och bänkar, platser att mötas och vistas utomhus på. Varför inte platser för stadsodlin­g?

Jag var på en trädgårdsf­öreläsning med odlingssup­erstjärnan Sara Bäckmo i Lerum förra helgen. Den inleddes med att kommunens marknadsan­svarige (!) Mattias Christenso­n berättade om Växtrum, elva unika miniparker i centrala Lerum som är skapade av olika trädgårdsp­rofiler och underhålls av volontärer. Parkerna är insprängda i staden, längs Säveån, och tar inte mycket plats men bildar små gröna rum. Den idén skulle Kungälv helt oblygt kunna kopiera. Tänk om man skulle kunna skapa ett pärlband av miniparker längs hela Komarksbäc­ken, från Kongahälla­området (och främst där), förbi Oasen och Ankdammen hela vägen till älven. Det finns redan en till viss del anlagd park längs ån, men den behöver liksom ramas in och fyllas på för att det ska bli rum i staden där man vill hänga och umgås. Eller bara äta sin lunchlåda i solen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden