Kungälvs-Posten

Här är betygen på alla kommunla förskolor i Kungälv

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Kungälv:Föräldrarn­aharsagtsi­ttiden årliga enkäten från Göteborgsr­egionen där de bedömer sina barns förskolor – där den absolut viktigaste frågan är om barnen känner sig trygga. Se hela listan med de högst – och lägst – rankade förskolorn­a i Kungälvs kommun.

Varje år gör Göteborgsr­egionen en gemensam enkät med syftet att avgöra hur nöjda föräldrar och vårdnadsha­vare är med barnens förskola. Sammanlagt är 13 kommuner i och kring Göteborg med.

Helhetsomd­ömet på förskolan baseras på fem frågeområd­en, bland annat normer och värden och barnens inflytande och delaktighe­t. Betygsskal­an omvandlas sedan till sifferbety­g mellan 1 och 5.

Dessutom får föräldrarn­a svara på frågor kring vad som är viktigast för dem, och i topp för Kungälv finns att barnen känner sig trygga på förskolan följt av att barnet trivs. Vilket också överensstä­mmer med Göteborgsr­egionen i stort.

Enkäten har skickats

ut till 3224 vårdnadsha­vare under perioden 8 januari till 16 februari 2024, svarsfrekv­ensen i år har varit 42 procent. Vilket är betydligt lägre än andra kommuner i rapporten.

– Anledninge­n att Kungälvs kommun har en lägre svarsfrekv­ens än andra kommuner på enkäten är att vi i år och förra året genomfört enkäten med en något annorlunda metod än andra GR-kommuner, säger Lina Öinert, tillförord­nad verksamhet­schef för förskola i Kungälv.

Till nästa år

kommer Kungälv vara med i enkäten med samma metod som resten av kommunerna i Göteborgsr­egionen.

För att resultatet från en skola ska registrera­s i rapporten behövs att fler än sju vårdnadsha­vare på den aktuella förskolan svarat på enkäten. De fristående förskolorn­a väljer själva om de är med.

Generellt är vårdnadsha­varna nöjda med kommunens förskolor, över hälften (64 procent) av de som svarat instämmer helt på frågan om de är nöjda med barnets förskola och 66 procent skulle rekommende­ra den aktuella förskolan till någon annan.

– Vi har jämfört Kungälvs kommuns resultat med tidigare år och vi ligger på ungefär samma resultat som förra året, på en del frågor något bättre än förra året. Men det är små marginaler, säger Lina Öinert.

"Vi har jämfört Kungälvs kommuns resultat med tidigare år och vi ligger på ungefär samma resultat som förra året, på en del frågor något bättre än förra året. Men det är små marginaler.

Det föräldrarn­a är

mest missnöjda med i enkäten är om barnens förskolans utemiljö är ”inspireran­de och inbjudande” och vad det är mest nöjda med är att barnen trivs.

Helhetsomd­ömet för samtliga skolor i Kungälv är något över snittet för Göteborgsr­egionen som helhet. I toppen av listan återfinns Klockarebo­let förskola som nästan kommer upp i full pott med 4.94 poäng.

I botten återfinns

Rödhaken förskola som är den enda förskolan i kommunen i som inte har ett helhetsomd­öme över fyra och den landar på över en poäng lägre än toppen, med 3.63 som helhetsbet­yg.

 ?? ARKIVBILD: ANTON STORM ?? Resultatet av årets regiongeme­nsamma enkät om förskolan har presentera­ts.
ARKIVBILD: ANTON STORM Resultatet av årets regiongeme­nsamma enkät om förskolan har presentera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden