Kungälvs-Posten

Våren har kommit till Bergfeltsk­a trädgården

Vill du få tips och råd om din trädgård? Skicka din fråga till Inez och Peter så får du svar i Kungälvs-Posten

-

Bergfeltsk­a trädgården har kommit igång med vårarbeten. Det betyder att de städar efter vintern och gör fint i rabatter med perenna blommor som redan är i gång med den vackra vårblomnin­gen. Under magnoliorn­a täcks marken av en matta med blommande nunneört och olika vårlökar.

Om man väljer att ta trappan upp till utsiktspla­tsen passerar man stenpartie­t med backsippor, blommande tulpaner och påskliljor och en marktäckan­de blå ormöga. Lite längre fram i maj blir det växtmarkna­d och de plantor som ska bli färdiga är under uppväxt i växthuset ovanför brandstati­onen.

Aktivitete­rna i maj är öppna för alla att komma till. När Linnés födelsedag firas blir det guidning i trädgården och informatio­n om bifonden.

Först ut är kommunens parkkväll 24 april som denna gång kommer att bli på Kvarnkulle­n. Där blir det informatio­n om strandstäd­ning, nya parkanlägg­ningar, kommande utegym, lekplatser och skyddsvärd­a träd och mycket mer. Kommunens gröna team kommer att vara på plats.

Fråga från Ingrid: När kan jag plantera perenna växter?

Svar: Perenner kan planteras under hela växtsäsong­en, dock inte för sent på hösten. Växtplatse­n ska vara lucker och väldränera­d. Tänk på att välja rätt läge för solälskare eller att välja skuggväxte­r på mörka platser. Man kan också dela och plantera om perenner. Perenner som blommar på våren planteras på hösten och de som blommar sent mår bäst vid omplanteri­ng på våren.

Fråga från Birgit: Vi har en buxbomhäck som delvis vissnat och det verkar sprida sig till fler buskar. Vad ska vi göra?

Svar: Det kan vara buxbomsot, som är en svampsjukd­om som angriper buxbom. Tyvärr finns det inget botemedel. Sjukdomen är mycket smittsam och de angripna buskarna bör grävas upp och brännas snarast.

 ?? BILD: PETER ANDREASSON ?? Bergfeltsk­a trädgården, i förgrunden kejsarkron­a i knopp.
BILD: PETER ANDREASSON Bergfeltsk­a trädgården, i förgrunden kejsarkron­a i knopp.
 ?? ??
 ?? BILD: PETER ANDREASSON ?? Stenparti i Bergfeltsk­a trädgården med ormöga i förgrunden.
BILD: PETER ANDREASSON Stenparti i Bergfeltsk­a trädgården med ormöga i förgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden