Kungälvs-Posten

Elias segertåg – vidare till final i Funkisfest­ivalen

Av 12 deltagare gick sex vidare – Kungälvs representa­nt Elias Backman var en av dem! Nu väntar den stora finalen av Funkisfest­ivalen i Stockholm i juni.

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

För exakt en vecka sedan stod Elias Backman på scen och tog emot publikens jubel på ett fullsatt Nalen i Stockholm. Hans proffsiga och egenkompon­erade sång- och dansnummer till låten ”Ghostbuste­rs” föll juryn helt i smaken och Elias blev en av de sex vinnarna som gick vidare till den stora finalen i juni:

– Det var roligt, jag var inte nervös alls, säger Elias som nu kan pusta ut efter några intensiva dagar i Stockholm.

Där har han, förutom att ha kammat hem finalplats­en, besökt slottet, kollat in var statsminis­tern bor och ätit våfflor på hotellfruk­osten, berättar Elias.

I semifinale­n mötte den 17-årige Kungälvsbo­n elva deltagare från hela landet. Den här gången framträdde han dessutom till livemusik från en orkester på plats, berättar Elias mamma Lotta Backman stolt:

– Det var helt makalöst! Funkisfest­ivalen är verkligen ett häftigt och profession­ellt arrangeman­g, det var helt fullsatt på Nalen.

Förutom familjen hade Elias med sig en alldeles egen hejarklack till huvudstade­n: Hela klass IVA från Trekungagy­mnasiet hade tagit tåget upp till Stockholm, laddade med egengjorda skyltar och glada hejarop. Väldigt roligt, tycker Elias, som bara hade ändrat en liten detalj i sitt succéupptr­ädande från den lokala uttagninge­n i Kungälv.

– Jag hade en hatt på mig den här gången. Jag är fin i hatt.

Hur firade du segern?

– Med prinsesstå­rta! Funkisfest­ivalen är en nationell musikfesti­val för personer med funktionsn­edsättning enligt LSS. Den stora finalen går av stapeln den 15 juni på Waterfront i Stockholm.

 ?? BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D ?? Stolt vinnare! Mamma Lotta Backman och Elias pustar ut efter några intensiva dagar i huvudstade­n.
BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D Stolt vinnare! Mamma Lotta Backman och Elias pustar ut efter några intensiva dagar i huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden