Kungälvs-Posten

Det finns inga genvägar i en lågkonjunk­tur

- Daniel Tengwall (S) Ekonomiråd

Det finns inga

enkla lösningar eller lätta genvägar att styra en kommun i en lågkonjunk­tur. De ekonomiska utmaningar som Kungälv står inför syns i samtliga budgetförs­lag och dessa behöver hanteras med förnuft och en långsiktig­het som stärker kommunens ekonomi över tid.

Majoritete­ns budget tilllåter de investerin­gar som vi behöver göra inom skola, vård och omsorg, samtidigt som vi prioritera­r att behålla den personal vi har som levererar välfärd till våra medborgare varje dag, utan att urholka ekonomin.

Vi vill såklart göra mer, investera mer, satsa mer, men i en lågkonjunk­tur behöver man ta ansvar och prioritera, och Majoritete­n prioritera­r skolan och jobben inom välfärden. Vi prioritera­r miljön och klimatet. Vi prioritera­r en hållbar ekonomi som ska klara framtida utmaningar.

Vänsterpar­tiet skriver i sitt budgetförs­lag att man inte gör effektivis­eringar, och väljer att lösa de ökade kostnadern­a med att höja skatten med 74 miljoner och låna 110 miljoner mer mellan 2025-2028. Den ”verkliga” satsningen på välfärden som Vänsterpar­tiet skriver om, görs alltså med lånade pengar och höjda skatter. Problemet är när lånen tar slut, för då tvingas man ta nya lån och höja skatterna ytterligar­e, då man inte anpassat munnen efter plånboken, och bara skjuter problemet framför sig.

Liberalern­as ”satsning” på skolan är i verklighet­en en investerin­gsbudget som är 90 miljoner lägre än Majoritete­ns. Den ansvarslös­a skattesänk­ningen som Liberalern­a vill driva, trots det svåra ekonomiska läget, hanterar man genom att investera mindre, inte mer, och det kommer att skapa stora problem på våra skolor som är i behov av de investerin­gar som är planerade. En skattesänk­ning som dessutom urholkar kommunens ekonomi på lång sikt och skapar problem i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden