Kungälvs-Posten

Föräldrar, lär era barn att vara schysta

- Lärare i Kungälvs kommun

Kära föräldrar, jag

arbetar som lärare i Kungälvs kommun. Dagligen kämpar jag och mina kollegor tappert med att lära ut olika kunskaper till era barn, vilket ofta är en stor utmaning.

Någonting som många av oss lärare märker av, är att en hel del elever i dagens skola är mycket otrevliga, har en ful jargong och en taskig attityd. Många elever har svårt att ta ansvar och att se sin egen roll i olika situatione­r. I stället skyller de bara ifrån sig och hävdar att det var ”någon annans fel”. Självinsik­t är tyvärr någonting som många av dagens elever saknar.

Så kära föräldrar, här kommer en vädjan. Lär era barn hur man är trevlig och artig. Lär dem att säga ”hej” och ”tack”. Lär dem att vara tacksamma för det de har och när någon annan gör någonting fint/snällt för dem. Lär dem att ta ansvar samt att värdesätta och hålla reda på sina saker. Lär dem hur man är snäll, en bra kompis, och hur man är när man är schyst. Lär dem att lyssna på andra och turtagning. Lär dem kämparanda och vikten av att fortsätta med en arbetsuppg­ift fast det är svårt eller motigt. Lär dem dessutom varför allt ovanståend­e är viktigt!

Kära föräldrar, om

ni lär era barn dessa basala kunskaper

” Kära föräldrar, om ni lär era barn dessa basala kunskaper så skulle ni göra hela skolan en stor tjänst.

så skulle ni göra hela skolan en stor tjänst. Arbetsmilj­ön för både elever och skolperson­al skulle avsevärt förbättras och lärarna hade kunnat ägna sig åt det som faktiskt är deras huvuduppdr­ag, nämligen att undervisa.

Kära föräldrar, ni skulle även göra hela samhället en tjänst. Tyvärr verkar det som att samhällskl­imatet går åt helt fel håll. De vindar som blåser är hårda, otrygga och egoistiska och för att bryta dessa måste vi samhällsme­dborgare jobba tillsamman­s för att i stället skapa ett samhällskl­imat som är tillåtande, varmt och hjälpsamt. Ett klimat där vi kan känna gemenskap med och tillit till våra medmännisk­or.

Kära föräldrar, ni är så viktiga! För era barn. För skolan. För samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden