Kungälvs-Posten

Felix Marninger om nya könslagen: ”Steg i rätt riktning”

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Felix Marninger vet vad han talar om. Han har själv gjort en stor del av transition­en från kvinna till man och följer nu debatten om den nya könslagen lite från sidan.

17 april röstade riksdagen igenom den nya omstridda könslagen. Den innebär att man inte som tidigare måste ha fått diagnosen könsdysfor­i för att få byta juridiskt kön.

Istället ska det räcka med ett läkarintyg. Åldersgrän­sen för att få byta juridiskt kön sänks också från 18 till 16 år, med målsmans godkännand­e. Lagen träder i kraft 1 juli 2025.

– Eftersom jag redan har gjort utredning, fått diagnos och fått mitt juridiska personnumm­er har jag tagit del av debatten lite mer passivt, men jag följer utveckling­en för det här påverkar många som jag känner, säger förskollär­aren och Kungälvsbo­n Felix Marninger, 32.

Han har de senaste åren gjort flera könskorrig­erande behandling­ar, något som han också berättat om i Kungälvs-Posten. I dag tycker han att livet blivit hyfsat stabilt, men han vet också att många transperso­ner för en tuff daglig kamp för att få vara, eller bli, den de innerst inne är.

– Den nya lagen är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckli­gt stort. Det jag och många andra vill se är ju självbestä­mmande. Att man själv ska få bestämma vilket kön man tillhör, inte en läkare. Det är bra att man nu inte behöver ha diagnos för att få byta juridiskt kön men det ändrar ju inget för människor fysiskt sett, säger Felix och berättar om väntetider­na för transperso­ner som behöver könskorrig­ering fortfarand­e är flera år.

– Även om man med nya lagen kan byta juridiskt kön och få nytt personnumm­er som 16-åring så kanske det dröjer till tidiga 20-årsåldern innan man är framme i kön för fysisk behandling. Det är alldeles för länge att vänta, säger Felix Marninger.

Ett av argumenten bland motståndar­na till den nya könslagen är att en 16-åring är för ung för att fatta livsavgöra­nde beslut om att ändra sin könstillhö­righet.

Det är dock inte ett hållbart argument, tycker Felix.

– Juridiskt kön är inte det enda avgörande, även om det är väldigt viktigt för många, och för mig. Det krävs fortfarand­e en medicinsk diagnos för att få behandling och den kan man få vänta på. Sedan är folk i allmänhet oroliga, de pratar om permanenta förändring­ar och oåterkalle­liga ingrepp och ungdomar som blir hjärntvätt­ade, men de ytterst

” Det jag och många andra vill se är ju självbestä­mmande. Att man själv ska få bestämma vilket kön man tillhör, inte en läkare. Felix Marninger

få som ångrar sig gör det i första hand för att det är så svårt att bli accepterad av omgivninge­n, inte för att det ångrar sin könsbekräf­tande behandling, säger Felix Marninger.

 ?? ?? Felix Marninger vet vad han talar om. Han har själv gjort en stor del av transition­en från kvinna till man och följer nu debatten om den nya könslagen lite från sidan.
Felix Marninger vet vad han talar om. Han har själv gjort en stor del av transition­en från kvinna till man och följer nu debatten om den nya könslagen lite från sidan.
 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ??
BILD: ANNACARIN ISAKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden