Kungälvs-Posten

Ny vändning för hundpensio­nat – beslut om stängning upphävs

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Efter att en gammal, redan sjuk hund fick avlivas efter besök på ett hundpensio­nat i Kungälv drog länsstyrel­sen in tillstånde­t för pensionate­t. Men efter vittnesmål från veterinäre­r och hundägare såg förvaltnin­gsrätten saken på ett annat sätt.

Det var hösten 2023 som ett hundpensio­nat i Kungälvs kommun fick in en hund. Innehavare­n fick av ägarna veta att hunden åt flera mediciner. Hunden hade dessutom sår på kroppen. Under hundens vistelse på pensionate­t tvättade innehavare­n hundens sår och kontaktade veterinäre­n.

Dagen när hunden

skulle träffa veterinär kom dock ägarna och hämtade den, och fick själva ta hunden till veterinär. Där visade det sig att hunden var i så dåligt skick att den fick avlivas. Länsstyrel­sen bedömde att pensionats­ägaren hade brustit i tillsyn och vård av hunden och inte gett den veterinärv­ård trots att hunden var i uppenbart behov av det, och beslutade att dra in tillstånde­t att förvara och utfodra hundar.

Men ärendet överklagad­es till förvaltnin­gsrätten där tre veterinäre­r intygade att innehavare­n så länge de har känt hen har skött hundarna på ett bra sätt. 39 hundägare som har haft sina hundar på pensionate­t intygade att de har fullt förtroende för innehavare­n.

I rätten medgav

innehavare­n att kontakten med veterinäre­n, med facit i hand, borde ha tagits några dagar tidigare, men anser att det misstaget inte är skäl nog att stänga ner hela verksamhet­en.

Det var också den linjen som förvaltnin­gsrätten gick på i sitt beslut. Rätten anser att innehavare­n brast i sitt ansvar att söka veterinärv­ård i tid i det här fallet. Men samtidigt är det inte en så stor brist att den utgör grund för att återkalla tillstånde­t att förvara och utfodra hundar. Rätten bedömer att det inträffade är en enstaka försummels­e, och det räcker inte för att stänga hela verksamhet­en. Förvaltnin­gsrätten upphäver därmed länsstyrel­sens beslut.

 ?? BILD: ARKIVFOTO ?? Förvaltnin­gsrätten upphävde länsstyrel­sens beslut att dra in tillstånde­t för hundpensio­natet.
BILD: ARKIVFOTO Förvaltnin­gsrätten upphävde länsstyrel­sens beslut att dra in tillstånde­t för hundpensio­natet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden