Kungälvs-Posten

Statyer pryddes med röda halsdukar – för klimatets skull

Kungälv: Under söndagen dekorerade­s statyerna i centrala Kungälv med röda halsdukar. Bakom aktionen står ett gäng rebelliska mammor som stickar för klimatet.

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

På söndagen inföll Sveriges Overshoot day, ett slags mått på resursförb­rukning framtaget av tankesmedj­an Global footprint network. Enligt måttet har Sverige nu använt upp sin del av jordens förnybara resurser och går på överkonsum­tion resten av året:

– Det är många månader kvar till nyår, säger Inger Wessel uppgivet.

Till vardags är hon aktiv i Föreningen Omställnin­g Kungälv och klimatåtgä­rder har intressera­t henne sedan slutet av 70-talet. Under söndagsmor­gonen genomförde hon tillsamman­s med Åsa Frank-Karlberg och Anna Eklöf-Valdes en lokal aktion för att uppmärksam­ma Overshoot day:

– Det är organisati­onen Rebellmamm­orna som ligger bakom aktionen, vi stickar för att uppmärksam­ma den här dagen och på vårt sätt markera att man inte kan förhandla med klimatet.

Rebellmamm­orna är en del av aktiviströ­relsen Extinction rebellion, som i söndags genomförde­s en stor klimatmani­festation med röda halsdukar vid riksdagen i Stockholm.

– Vi bestämde oss för att göra samma sak på hemmaplan, och halsdukar har satts upp på passande ställen i bland annat Kungälv, Stenungsun­d, Uddevalla och Göteborg. När vi började diskutera aktionen var det fler och fler som ville vara med.

På söndagsmor­gonen samlades trion tidigt för att dekorera några passande statyer i centrala Kungälv med sina hantverk:

– Jag hade stickat en lång halsduk på en och en halv meter och Åsa hade broderat på en av de andra. Tyvärr syntes inte budskapet så bra när man knöt den, men det röda syns ju bra.

Några morgonpigg­a och nyfikna Kungälvbor stannade till för att höra mer om aktionen, en kvinna hade till och med funderinga­r på att gå med i Rebellmamm­orna, berättar Inger:

– Det här gör vi för våra barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. Vi måste bli fler som ställer om nu, vi måste alla tänka över våra val och hur vi lever. Om många gör lite blir det i slutändan mycket.

 ?? BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D ?? Statyn på Nytorget har klätts på med tre röda halsdukar.
BILD: JENNIE SHACKLEFOR­D Statyn på Nytorget har klätts på med tre röda halsdukar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden