Kungälvs-Posten

Kära politiker, lyssna in lärarna!

- Uppgiven lärare

Kära politiker, det är bra att ni äntligen har fått upp ögonen för skolan och insett att någonting måste göras. Tyvärr räcker det inte med gratislösn­ingar som att införa sovmorgon på högstadiet. Av erfarenhet vet jag att de bästa lektionern­a med högstadiee­lever är de på morgonen och att de sämsta lektionern­a är de som ligger sist på dagen, för då har eleverna tappat ork och fokus. Det spelar ingen roll om det är ett teoretiskt eller praktiskt ämne - mönstret är detsamma. Så denna lösning tror jag inte alls på, trots att viss forskning stödjer detta. Ska ni ändra skolans tider, kommer ni även behöva förändra busstidern­a, vilket lär bli en stor utmaning.

Kära politiker, här kommer önskemål från en hårt slitande lärare. Vi behöver fler lärare och kringperso­nal i skolorna, så att vi kan ha färre antal elever i varje klass, kan få till en fungerande stödverksa­mhet samt ha fler vuxna ute i korridorer­na. Vi behöver reglera klasstorle­kar med ett rimligt maxtak och reglera lärarnas undervisni­ngssamt planerings­tid. Detta hade gjort stor skillnad för oss som arbetar i skolan och hade gett oss en chans att hinna möta varje elev samt att planera genomtänkt­a lektioner. Idag springer lärarna på alldeles för många bollar. Många av dessa skulle med fördel kunna utföras av andra yrkeskateg­orier.

Kära politiker, vi behöver dessutom få lov att ta in vikarier vid behov, så att inte redan pressad personal får ökad arbetsbörd­a p.g.a. att de måste gå in och vikariera, eller att det leder till att lektioner ställs in. Det är skrattreta­nde att ni politiker har mage att klanka ner på de skolor som fått ställa in lektioner, när det faktiskt är ni som är källan till att det är på detta vis.

Kära politiker, det är dags för er att ta lite ansvar! Som lärare i kommunen är jag förbannad, frustrerad och förtvivlad över ert icke-agerande. Som förälder till barn, som går i kommunens skolor, är jag uppriktigt orolig inför hur deras framtida skolgång ska komma att bli.

Kära politiker, ni behöver lyssna in lärare på olika skolor, i olika stadier och i olika skolformer. Genom att göra detta kommer ni få konkreta förslag på insatser och åtgärder som lärarna faktiskt tror fungerar på riktigt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden