Kungälvs-Posten

Innebandyi­konen kan coacha Pixbo till guld

- BILD: PER WIKLUND Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

Kungälv: IBK Kungälvs tränare Thomas Hammar Andersson har varit med om det mesta i innebandy. Fast han saknar en sak. En SM-buckla. Nu väntar karriärens första SM-final, som general manager för Pixbo.

Thomas Hammar Andersson är en legendaris­k innebandys­pelare och coach. Han slutade som tränare för Pixbo 2023, efter fyra framgångsr­ika år. Innan dess har han bland annat varit verksam i STC Kungälv dam.

I somras gick Thomas Hammar Andersson i stället in i IBK Kungälvs ledarstab, men hade kvar uppdrag i Pixbo.

– Jag är allt-i-allo eller överledare, men det heter general manager. Jag är stand in så fort någon är borta. Inte massör och läkare, men i övrigt tar jag alla grejer. Jag ser till att det funkar med mat, resor, hotell eller vad som nu kan tänkas behövas göras för laget, säger Thomas Hammar Andersson.

Han har skött det parallellt med rollen som tränare för IBK Kungälvs division 1-lag.

– Det har funkat bra. Det har inte krockat, jag har missat någon träning, men har varit med på matcherna.

På lördag spelar Pixbo SM-final mot Storvreta inför en väntad storpublik i Friends arena, eftersom Globen/Avicii arena är under ombyggnad. Även Pixbos damer spelar final, mot Thordéngru­ppen.

– Man är inne på att slå världsreko­rd i publik för innebandy. Klubbarna får 1 500 biljetter var, men det ska vara 20 000 sålda (läs onsdag).

Thomas Hammar Andersson kommer att vara med på coachsidan för Pixbos herrar, där även Kungälvsbo­n och innebandyp­rofilen Joel Rauswall numera är assisteran­de tränare.

– Det är min första SM-final, jag missade den med Pixbo när jag hade lämnat och åkt till Schweiz. Jag har ett brons som spelare och två brons som coach. Och Pixbos senaste guld var 2003. Det ska bli jäkligt skoj. Det är 50/50 för vem som ska vinna, det är helt öppet. Visst, man är inte nöjd med att bara ta sig till final, men det är ett steg. Det är stort, SVT sänder och vi har pressträff­ar. Allt är 110 procent, tycker Thomas Hammar Andersson.

På hemmaplan så stängdes

IBK Kungälvs serie för några veckor sedan. Herrarna kom trea i division 1 västra Götaland, men långt efter topplagen Skoghall och Lindås, en klart bra säsong tycker coachen Hammar Andersson. Skoghall gick igenom tre kval mot allsvenska­n, men stöp i det sista, så nu är båda topplagen kvar i division 1 nästa säsong. Thomas Hammar Andersson tror på en god utveckling för IBK Kungälv.

– Det är många som vill komma till oss. Linus Svahn är äntligen tillbaka från skada, Hannes Andersson är med från start och Calle Björkdahl Carlsvärd kommer hem igen från allsvenska Lerum. Då känns det som att vi har gjort något bra, tycker han.

 ?? ?? Thomas Hammar Andersson och tränaren Patric Löfborg hoppas på guld för Pixbo, det första i så fall sedan 2003.
Thomas Hammar Andersson och tränaren Patric Löfborg hoppas på guld för Pixbo, det första i så fall sedan 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden