Kungsbacka-Posten

Resultatet står sig när rösterna räknats klart

- Carl Liliebäck redaktion@kungsbacka­posten.se

Rösterna har räknats flitigt i Kungsbacka – och nu är det klart. Skillnaden från det resultat som varit sedan valdagen är marginella, och mandatförd­elningen i kommunfull­mäktige är oförändrad. Moderatern­a förblir det största partiet, men i nuläget vill man inte kommentera hur samtalen ser ut med andra partier. – Vi återkommer till massmedia när vi vet något mer, säger kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M).

Nu är det sista uppsamling­sdistrikte­t räknat, och det blev marginella skillnader i partiernas procentför­delning jämfört med hur siffrorna har sett ut de senaste dagarna. Nedan visas det slutgiltig­a resultatet.

Ser man till mandatförd­elningen i kommunfull­mäktige är den oförändrad från valdagen. Även om Liberalern­a och Centerpart­ierna har backat sedan förra mandatperi­oden har allianspar­tierna som tidigare styrt Kungsbacka fortfarand­e egen majoritet – nu med 33 mandat.

Inget av de fyra utmanarpar­tierna Kungsbacka framtidspa­rti, Medborglig samling, Alternativ för Sverige, och Kristna värdeparti­et kommer in i kommunfull­mäktige. Ingen av dem nådde upp till de två procent som krävs för fullmäktig­e.

När Kungsbacka-Posten når kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M) under onsdagskvä­llen har hon själv just sett att rösterna räknats färdigt.

– Jag tycker vi gjorde ett bra val, även om vi hade hoppats på ännu mer, att det skulle trilla över ett mandat till. Jag är nöjd med att vi är det största partiet i Kungsbacka, säger hon.

Även om rösterna nu är räknade är det oklart hur Kungsbacka kommer att styras framöver. Enligt Lisa Andersson (M) har man från moderatern­as håll börjat prata med andra partier, men mer än så vill hon inte kommentera.

– Vi har börjat prata, men förhandlin­garna kör vi nu själva internt. Vi återkommer till massmedia när vi vet något mer, säger Lisa Andersson.

” Jag tycker vi gjorde ett bra val, även om vi hade hoppats på ännu mer, att det skulle trilla över ett mandat till. Jag är nöjd med att vi är det största partiet i Kungsbacka.

Lisa Andersson (M)

 ?? ARKIVBILD: PER ANGER ?? Kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M) vill inte kommentera hur samtalen med andra pariter ser ut i dagsläget.
ARKIVBILD: PER ANGER Kommunstyr­elsens ordförande Lisa Andersson (M) vill inte kommentera hur samtalen med andra pariter ser ut i dagsläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden