Kungsbacka-Posten

Nya planer för macken i Åsa – kan bli till kafé och bostäder

- Mia Sandblom mia.sandblom @kungsbacka­posten.se

Flerfamilj­shus i stället för bensinstat­ion. Men även plats för verksamhet­er som kafé och blomsteraf­fär. Det är planerna för en del av centrala Åsa. Kommunens tjänstemän ser positivt på förslaget. – Vi vill göra något bra för Åsa, säger Anna Bertilsson, en av markägarna.

Kommunen prioritera­r utveckling av tre orter i Kungsbacka, bland annat utifrån var kollektivt­rafiken är bäst utbyggd. Förutom Kungsbacka stad och Anneberg så är det Åsa som i första hand ska växa framöver.

Flerfamilj­sbostäder och verksamhet­slokaler är det som främst planeras i centrala Åsa, och det är just det planansöka­n gäller.

Anna Bertilsson som skickat in ansökan betonar att detta inte är klart.

– Vi håller på och genomför ett generation­sskifte och i samband med det ser vi att det inte finns någon plan för våra fastighete­r. Så för att öppna för framtiden så har vi skickat in ansökan om planbesked. Men det betyder inte att någonting är bestämt.

Planansöka­n har fått positiv feedback från tjänstemän­nen och kommunstyr­elsen föreslås se till att en detaljplan för marken tas fram.

– Vi har en fördjupad översiktsp­lan över Åsa, som ska bygga ihop centrum med stationen, längs med banvallen, och det här förslaget går i linje med planerna, säger kommunens planchef Ida Lennartsso­n.

Med i ansökan finns en skiss på två större byggnader, längs med gamla E6, där både bostäder och verksamhet­er som kafé, frisör och blomsteraf­fär ryms. Bakom dessa längor är två mindre huskroppar med lägenheter placerade.

Anna Bertilsson poängterar att det bara är förslag, men utvecklar:

– Kommunen vill nog inte göra villatomte­r av marken, utan de tänker sig snarare en förtätning av Åsa, och utifrån det har vi gjort planansöka­n.

Enligt Ida Lennartsso­n är det för tidigt att säga vad som verkligen kommer att byggas på tomten.

– Det är en tidig skiss och beroende på vad som framkommer i planarbete­t så kan mycket hända. Så planbesked­et säger alltså inte ja till exakt det här förslaget. Mått och liknande kan ändras. Men det går inte att ändra sig helt, och bygga exempelvis industriby­ggnader på platsen, säger planchefen.

Bensinstat­ionen som legat på marken i runt 60 år, syns inte till på skissen. Även detta är i linje med kommunens planer för ortens framtid. Redan på den fördjupade översiktsp­lanen som gjordes över Åsa centrum för snart tio år sedan beskrevs tomten där macken ligger som en utmärkt plats att förtäta och dessutom förstärka med ytterligar­e kommersiel­l verksamhet.

– Kommunen tänker på sikt att bensinstat­ionen inte ska ligga i centrum av Åsa, men det är inte vårt beslut. Vi vill ha fria händer och kunna tänka fritt nu när vi gör det här generation­sskiftet, säger Anna Bertilsson.

Men än ligger macken kvar där den legat, och det kommer ta tid innan spaden sätts i marken.

– Det tar upp emot två år att få till en detaljplan, vilket krävs för att få bygglov i det här fallet, säger Ida Lennartsso­n.

” Vi vill ha fria händer och kunna tänka fritt nu när vi gör det här generation­sskiftet

Anna Bertilsson en av markägarna

 ?? BILDER: MIA SANDBLOM ?? Här ska byggas bostäder och fler verksamhet­slokaler. Så lyder förslaget.
BILDER: MIA SANDBLOM Här ska byggas bostäder och fler verksamhet­slokaler. Så lyder förslaget.
 ?? ?? En stor asfaltsyta omger byggnaden där bensinstat­ionen ligger.
En stor asfaltsyta omger byggnaden där bensinstat­ionen ligger.
 ?? ?? Det har varit bensinstat­ion på platsen sedan 60-talet, men den har inte framtiden för sig.
Det har varit bensinstat­ion på platsen sedan 60-talet, men den har inte framtiden för sig.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden