Kungsbacka-Posten

Misstänkt liga fick hundratals kilo cannabis med posten

- Peter Linné redaktion@kungsbacka­posten.se

13 personer sitter häktade i Göteborg, misstänkta för grov narkotikas­muggling. Hälften av de frihetsber­övade är skrivna på adresser i Mölndal och Kungsbacka kommun. Majoritete­n är unga människor, flera är ostraffade kvinnor, den äldste är morfar till en av de andra och en gemensam nämnare för allihop är dålig ekonomi. Ligan ska, enligt åklagaren, ha beställt knark från Spanien i postpaket. Sammanlagt uppgår härvan till hundratals kilo cannabis.

I mitten av juli upptäckte tullkrimin­alen, vid en posttermin­al i Skåne, ett antal leveranser från en och samma avsändare i Spanien. Vid öppnandet påträffade­s stora mängder cannabis.

Enligt kammaråkla­gare Stefan Lind har det rört sig om förpacknin­gar med droger, där många – sannolikt för att minska riskerna – ligger precis under gränsen för grovt brott på fem kilo.

Åklagaren vill inte tala om de exakta kvantitete­rna, men utifrån enkel matematik torde det handla om flera hundra kilo som smugglats över den svenska gränsen.

– Jag konstatera­r bara att vi här har att göra med väldigt mycket narkotika, betonar Stefan Lind.

Från Malmö har vissa av beställnin­garna gått vidare med bud och hamnat i Göteborgso­mrådet. De personer som sedan kommit med en uttagsavi och hämtat ut lådorna har gripits.

– Vi har dels försändels­er i beslag, dels försändels­er som plockats ut. I ärendet har vi identifier­at uppemot hundra paket. Det är en betydande omfattning, förklarar åklagaren.

Huvuddelen av de som nu är häktade har varit namngivna mottagare, bosatta i Storgötebo­rg.

– Det är lite olika nivåer på de som vi anser vara involverad­e och vi är ganska säkra på att vi har ett par stycken som skulle kunna benämnas huvudmän, säger Stefan Lind.

Smugglinge­n har byggt på personliga kontakter mellan individer i Spanien och i Västsverig­e.

– Ja, det är inte affärer via exempelvis internet och heller ingenting som avslöjats genom avkrypteri­ng av Encrochat, Anom eller Sky Ecc.

Konstellat­ionen som anklagas för smugglinga­rna beskrivs som en liten och löst sammansatt organisati­on, möjligen i form av ett kompisgäng, med rötter på platser söder om Göteborg.

Hälften av de frihetsber­övade är skrivna på adresser i Mölndal och Kungsbacka kommun.

– Utredninge­n innehåller inga spår av mer etablerade kriminella nätverk. Det här är människor som känner varandra eller som är bundna tillsamman­s via gemensamma bekanta, säger åklagaren.

Jag konstatera­r bara att vi här har att göra med väldigt mycket narkotika

Stefan Lind kammaråkla­gare

Fem av de inlåsta saknar helt noteringar i belastning­sregistret. Ytterligar­e ett par är endast dömda för lindrigare förseelser.

Tre av de häktade är yngre kvinnor. En man är född i mitten på 40-talet och morfar till en annan person i förundersö­kningen.

Tre av männen – födda 1990, 1991 och 1998 – har dock fällts för grövre brottsligh­et genom åren.

Samtliga i gruppen redovisar låga inkomster eller inga alls.

Två av dem som ingår i målet greps så sent som i förra veckan.

– Den här typen av brott kanske inte är så ovanliga ändå. Det är slående hur snabbt man kan få in stora mängder narkotika i landet. Det är nog mycket som kommer in den här vägen, menar Stefan Lind.

Tidningen har pratat med ett par av de misstänkta­s advokat, som i nuläget avstår från att lämna några kommentare­r.

– Som det ser ut nu, så förnekar min klient brott. Jag vill egentligen säga mer men det råder förundersö­kningssekr­etess och restriktio­ner, poängterar Sina Safashad, som företräder den 23-årige man som har de flesta misstankar­na riktade mot sig.

 ?? ARKIVBILD: TULLVERKET ?? Flera hundra kilo cannabis har beställts från Spanien och hamnat i Göteborgso­mrådet. Smugglinge­n avslöjades av tullen och 13 personer sitter häktade. Bilden är en arkivbild och är inte kopplad till det nu aktuella fallet.
ARKIVBILD: TULLVERKET Flera hundra kilo cannabis har beställts från Spanien och hamnat i Göteborgso­mrådet. Smugglinge­n avslöjades av tullen och 13 personer sitter häktade. Bilden är en arkivbild och är inte kopplad till det nu aktuella fallet.
 ?? BILD: PETER LINNÉ ??
BILD: PETER LINNÉ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden