Kungsbacka-Posten

Cecilia från Kullavik såg tromber utanför kusten

Under torsdagsfö­rmiddagen uppstod flera tromber utanför Kungsbacka­kusten. Cecilia Dahlbom såg två av dem från sitt hem i Kullavik. – Det var mäktigt – man såg ju kraften i det här naturfenom­enet, säger hon.

- Carl Liliebäck carl.lilieback@molndalspo­sten.se

När Cecilia Dahlbom tittade ut från fönstret i sitt hem i Kullavik under torsdagsfö­rmiddagen såg hon något hon aldrig varit med om tidigare – två tromber som rörde sig över havet.

– Jag såg ett mörkt streck som gick upp i skyn. Först trodde jag att det var en rökpelare – att ett fartyg brann. Men sen hämtade jag kikaren och kom på att det var måste vara tromb, säger hon, och fortsätter:

– När jag såg den första var jag så upptagen av att ta reda på vad det var så jag plåtade inte den förrän den var på väg att försvinna. Den försvann som ett streck upp i molnen. Då såg jag en till längre söder ut och tog upp kameran.

Flera medier har rapportera­t att tromber skymtas i både Halland och Göteborgso­mrådet under torsdagen.

Enligt SMHI är tromber är ett förhålland­evis ovanligt fenomen.

När de uppstår är det dock vanligast att det sker under våren eller sommaren.

– Allmänt kan man säga en tromb är en kraftig virvelvind som uppkommer i samband med bymoln. Bymoln är ju det som också kallas för åskmoln, det är de här kraftiga molnen som vi framför allt ser under sommaren vid kraftiga skurar och åska, säger Linus Karlsson, meteorolog hos SMHI.

Enligt Linus Karlsson är det omdiskuter­at exakt hur en tromb uppstår.

– Man säger ofta att i samband med ett sådant här moln har man vindar som stiger uppåt och fallvindar som sjunker ner. Då är det gränszonen mellan de här två vindarna som delvis kan ge upphov till den här roterande virvelvind­en som en tromb är. Den börjar bildas i basen av molnet och sedan utvecklas den neråt mot marken och kan få markfäste, säger han. Kan de vara farliga?

– En tromb kan absolut ställa till med besvär och förknippas med fara, det är ju kraftiga vindar. De kan dels göra skada på egendom och träd. Ute till havs kan de drabba båtar. Det är kraftiga vindar som kan ställa till med skada, absolut.

För Cecilia Dahlboms del var det första gången hon såg en tromb.

– Det var jättehäfti­gt med ett sådant naturfenom­en. Samtidigt visste man inte var den skulle ta vägen, om den skulle ta sig in mot land – men den upplöstes ju, säger hon.

Kände du någon oro när du såg dem?

– Nej, jag är mer nyfiken av mig. Det var mäktigt att se dem – man såg ju kraften i det här naturfenom­enet, säger hon.

 ?? BILD: CECILIA DAHLBOM ?? Ceclia Dahlbom fotade tromben som rörde sig över havet utanför Kullavik.
BILD: CECILIA DAHLBOM Ceclia Dahlbom fotade tromben som rörde sig över havet utanför Kullavik.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Cecilia Dahlbom berättar att hon aldrig sett en tromb tidigare.
BILD: PRIVAT Cecilia Dahlbom berättar att hon aldrig sett en tromb tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden