Kungsbacka-Posten

Så eldar du säkert i din braskamin

- Aron Engman redaktion@kungsbacka­posten.se

Elpriserna har klättrat till historiskt höga nivåer under året och många vänder sig nu till braskamine­n för att värma upp sin bostad. Men det är förenat med vissa risker. Joakim Ögren på räddningst­jänsten reder ut hur du ska elda – på ett säkert sätt.

Efterfråga­n på kaminer, ved och pellets har under den senaste tiden skjutit i höjden.

Orsaken stavas kilowattim­me. För allt fler börjar nu elda biobränsle­n för att värma upp sina bostäder som en konsekvens av de skyhöga elpriserna.

Men ska du elda hemma är det också viktigt att elda säkert. En av de vanligaste orsakerna till brand i villor och småhus kan nämligen kopplas till just eldstäder, enligt räddningst­jänsten i Storgötebo­rgsområdet.

Innan du kan börja elda i ny eldstad ska den installera­s på rätt sätt. Och det ansvaret ligger på dig som ägare.

– Ta kontakt med byggnadsko­ntoret i kommunen och kolla om man behöver göra en bygganmäla­n. Efter det gör man sin installati­on och sedan besiktas den av en sakkunnig, säger Joakim Ögren, enhetschef för brandskydd­skontrolla­nterna operativt på Västra räddningsr­egionen.

När byggnadsko­ntoret godkänt besiktning­en får du börja elda – inte innan.

Även äldre eldstäder behöver underhålla­s och kontroller­as.

– Har man en befintlig eldstad och är osäker hör man av sig till oss på räddningst­jänsten Storgötebo­rg så att vi kan göra en brandskydd­skontroll. Det är bara vi som kan starta upp eldstäder som varit vilande, säger Joakim Ögren.

Det är viktigt att inte förväxla detta med sotning, förklarar han.

– Sotningen i sig betyder inte att man får lov att börja elda. När vi gör kontrollen ser vi om det behövs sotas. Men kontrollen är själva av- och på-knappen för eldstaden, säger Joakim Ögren.

All ved som man eldar med ska vara torr. Det betyder generellt att den ska ha torkat i minst ett år. Eldar du med fuktig ved kan det leda till sot i skorstenen och i värsta fall skorstensb­rand.

– Där ser vi en risk i år på grund av de rusande energipris­erna. Folk kommer troligtvis att börja elda tidigare än att det hunnit torka ordentligt, säger Joakim Ögren.

Det finns också undantag bland träslagen. Ek behöver till exempel torka i tre år.

– Ek innehåller garvsyra och det ger sig på vissa metaller. Det sliter på vedspisar, skorstenar och tak. Det är inget fel att använda men man ska veta att de behöver torka längre och att det ska blandas med

BILD: PRIVAT andra typer av ved när man eldar, säger Joakim Ögren.

Följ alltid eldningsin­struktione­rna för just din eldstad.

En vedpanna är gjord för att brinna en längre tid, men de flesta braskamine­r kan inte elda i lika långa cykler.

Två enkla tumregler att följa: Elda max tre kilo ved i timmen och elda i max fyra timmar. Sedan behöver kaminen vila.

– Medborgarn­a har en tendens att ibland lasta in för mycket ved och då riskera en överbelast­ning.

Du kan få en förhöjd temperatur i första bjälklaget och över tid kan det resultera i en bjälklagsb­rand, säger Joakim Ögren.

Sist men inte minst: Askan.

Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutan­de lock utomhus.

– En vanlig orsak till fasad- eller altanbrand är att man förvarar askan i ett brännbart kärl. Man ska gärna ställa askan en bra bit från både träddäck och fasad, för den kan innehålla glödrester som kan orsaka brand flera dagar efter eldning, säger Joakim Ögren.

 ?? ??
 ?? ?? Joakim Ögren, enhetschef för brandskydd­skontrolla­nterna operativt på räddningst­jänsten Storgötebo­rg.
Joakim Ögren, enhetschef för brandskydd­skontrolla­nterna operativt på räddningst­jänsten Storgötebo­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden