Kungsbacka-Posten

Vildsvin skrämmer deras hästar och förstör hagarna

- Mia Sandblom mia.sandblom @kungsbacka­posten.se

På tisdagsmor­gonen vaknade Lena och John Forslund upp till en dyster syn. Vildsvin hade under natten bökat upp stora ytor i tre av deras hästhagar. – Det är kostsamt att göra om åkern en gång till, men pengar är en sak. Att det är farligt både för hästarna och mig är en annan, säger Lena.

Lena och John Forslund bor i Västra Hagen i Onsala, på en gård med hästar och hundar. Precis som många andra boende i trakten har de de senaste åren då och då drabbats av vildsvin.

Just för hästarnas del innebär vildsvinen ett extra problem. Dels har de förstört gräset i hagarna flera gånger, och dels skrämmer de upp hästarna.

I februari 2020 gick det riktigt illa, även för Lena.

– Jag ledde hästen, som plötsligt fick vittring och blev så rädd att han ramlade över mig. Jag blev liggande under och en granne fick springa efter hjälp. Då hade jag brutit lårbenet, säger Lena Forslund.

Hon visar en röntgenbil­d på det avbrutna benet. Skadan gjorde att hon efteråt överbelast­ade det friska benet, vilket gav följder även för det. Hon stöder sig på en krycka när hon och John går över vägen för att visa den senaste åverkan som djuren gjort.

På tisdagsmor­gonen upptäckte nämligen Lena och John Forslund att vildsvinen återigen varit på besök. Tre av åkerhagarn­a framför huset har stora ytor med uppbökat gräs.

– I söndags tog vi in hästarna i stallet, och det var ju tur, för annars hade de varit här när svinen kom, och de är jätterädda för vildsvin, säger Lena.

– Det kostar minst 5 000 kronor per hage att återställa, och det är ett hårt jobb varje gång, säger John Forslund.

Båda är kritiska till den broschyr de fått av kommunen. I den står det att ingen äger vildsvinen, men att alla äger problemet tillsamman­s. Där står att Kungsbacka kommun just nu tittar på hur man kan förebygga att vildsvinen inte trivs på kommunens mark på Onsalahalv­ön.

– Vi tycker att de aktivt ska leda och se till att skyddsjakt regelbunde­t sker så att stammen hålls nere, säger Lena Forslund.

Vildsvinss­tammen har minskat på flera håll i landet, även i Onsala och Vallda där de för några år sedan innebar ett stort problem. Men nu börjar de återigen bli för många, tycker paret Forslund.

Kungsbacka kommuns skyddsjäga­re Magnus Stolpe berättade för Kungsbacka-Posten förra veckan att man planerar för en ny samverkans­jakt i området runt Västra Hagen under hösten. Som skyddsjäga­re har han skottlossn­ingstillst­ånd inom planlagt område i hela kommunen, efter medgivande av markägaren.

Målet med skyddsjakt­en är inte att utrota vildsvinen helt, utan att hålla efter beståndet och se till att djuren håller sig borta från tätbebyggt område.

– Men det är svårt att skjuta gris i trädgårdar, vi behöver få upp dem i skogen för att kunna jaga på dem, sa Magnus Stolpe.

” Det kostar minst 5 000 kronor per hage att återställa, och det är ett hårt jobb varje gång.

John Forslund

BILD: MIA SANDBLOM sa Björn Sjölander.

Enligt försvaret bör den misstänkte frias helt.

Eva Lotta Swahn kommentera­r advokatens plädering såhär:

– Han ägnar sig åt fokusförsk­jutning.

Swahn räknar med att träffa den misstänkte Kungsbacka­bon igen.

– Hur utfallet än blir så utgår jag från att vi ses i hovrätten, för om han fälls så kommer han överklaga, och om han frias så kommer jag överklaga.

Den 14 oktober kommer tingsrätte­ns dom meddelas.

Folkhälsom­yndigheten

” Sammantage­t ser vi att vårdbehove­t till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga

Sören Andersson

– Sammantage­t ser vi att vårdbehove­t till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvaria­nten omikron började sprida sig, säger Sören Andersson, enhetschef för vaccinatio­nsprogram på Folkhälsom­yndigheten, i ett pressmedde­lande.

Coronaviru­set, sars-cov-2, kan numera betraktas som ett vanligt luftvägsvi­rus för barn och ungdomar under 18 år, menar Folkhälsom­yndigheten.

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccinatio­n i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommenda­tionen om allmän vaccinatio­n mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år.

Barn i särskilda riskgruppe­r kommer alltjämt vara rekommende­rade vaccinatio­n. Det handlar bland annat om barn med kraftigt nedsatt immunförsv­ar.

Folkhälsom­yndigheten uppger att rekommenda­tionen kan komma att ändras vid en eventuellt förändrad situation i pandemin.

 ?? ?? Så här ser det ut i tre av deras hagar just nu, efter att svinen bökat upp gräset.
Så här ser det ut i tre av deras hagar just nu, efter att svinen bökat upp gräset.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden