Kungsbacka-Posten

Kungsbacka kommer att lysas upp i jul – men glesare än vanligt

Kommunen ska spara el under krigsvinte­rn. Julbelysni­ngen låg i fara – men inte längre. – Vi kommer ha tänt under jul, men glesa ut det, säger Emir Halalkic, verksamhet­schef för trafik och miljö på Kungsbacka kommun.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

Julbelysni­ngen är helig för Kungsbacka­s invånare. När det talades om att dra ner på ljusskenet under julen, morrades det ordentligt i stugorna.

– Vi har börjat arbetet med att se över vad vi kan göra och då tittar vi på precis allting. En stor del av julbelysni­ngen består ju av ledlampor, som är väldigt energisnål­a, men jag kan här och nu inte lova någonting, sa Monica Neptun (L), ordförande i tekniska nämnden, till Kungsbacka-Posten.

Läsare upprördes kraftigt i samband med artikeln. Nu har julbeslute­t kommit: det blir belysning, men i något minskad form.

– Vi har haft en tät dialog med politiken kring detta. Vi kommer att behålla en stor del av julbelysni­ngen, men vi kommer att glesa ut den på vissa delar, säger Emir Halalkic.

Det innebär att vägen från Tingberget ner mot centrum, Kungsgatan, inte kommer att vara riktigt lika upplyst som tidigare.

– Dessutom kommer träden på torget inte få någon belysning, detta då träden i dag inte mår bra. Men själva känslan av innerstade­n kring jul vill vi behålla. Vi ser att det är positivt, både för näringsliv­et, men även för Kungsbacka som destinatio­n.

Emir Halalkic påpekar att Kungsbacka kommun använder sig av ledlampor i julbelysni­ngen. Därför är kostnadern­a tämligen låga.

– I sammanhang­et är det ganska låg förbruknin­g därför vill vi ha kvar det. Vi är eniga med politiken kring detta.

Hur mycket sparar ni in?

– I procent handlar det om någonstans kring 20–30 procent, men det svänger ju en del eftersom elpriset skiftar så, säger Emir Halalkic.

 ?? ARKIVBILD: MIA SANDBLOM ?? Den sjungande granen kommer att vara kvar på torget.
ARKIVBILD: MIA SANDBLOM Den sjungande granen kommer att vara kvar på torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden