Kungsbacka-Posten

Temperatur­en sänks i flera kyrkor för att minska på elförbrukn­ingen

- Teo Kristjanss­on redaktion@kungsbacka­posten.se

Samtidigt som kylan drar in över landet kommer flera kyrkor att sänka värmen. Det är de ökade elpriserna som tvingar verksamhet­erna att vidta direkta åtgärder. – Man vill ha gudstjänst i alla kyrkorna men vi får se, säger Jan Olsson, ekonomiche­f i Löftadalen­s pastorat.

Det är lugnet förre stormen som råder i Löftadalen­s pastorat men trots det kommer temperatur­en i de olika kyrkorna att sänkas vid gudstjänst­er. Runt om i länet har flera kyrkor fått stänga på grund av de ökade kostnadern­a men ökade elkostnade­r är inget som pastoratet märkt av än.

– Stänga kommer vi inte att göra för vi har fast elpris året ut så det kanske är i januari vi drabbas ordentligt, säger Jan Olsson, ekonomiche­f i Löftadalen­s pastorat.

Kungsbacka­s kyrkor tillhör Göteborgs stift där Jan Spånslätt är stiftsinge­njör. I nuläget har han inte hört om att någon kyrka i kommunen ska stänga men diskussion­en ska ha uppstått i Löftadalen­s pastorat.

I pastoratet ingår kyrkorna i Frillesås, Gällinge, Idala, Landa, Rya, St. Lars och Ölmevalla. I alla byggnader ska det nu bli kallare då elförbrukn­ingen ska utvärderas inför nästa år.

– Vad vi gör nu är att vi försöker minska förbruknin­gen genom att dra ner temperatur­en i kyrkorna och ha en så konstant temperatur som möjligt. Och så gör vi lite olika insatser som att inte tända fasadbelys­ningar. Sen ska vi göra en utvärderin­g i januari, säger Jan Olsson.

Om inget drastiskt och oväntat händer innan årsskiftet så försäkrar Jan Olsson att ingen kyrka kommer att stänga igen.

– Vi är beredda på att januari och februari kommer att vara tuffa månader men sen minskar elförbrukn­ingen under året.

Även om kyrkorna skulle stängas så är det inte möjligt för pastoratet att stänga av elen helt. Elförbrukn­ingen går att minska men saker som tavlor och orglar kräver att det är en viss temperatur i rummen.

– Man vill ha gudstjänst i alla kyrkorna men vi får se i januari. Det är inte så enkelt att bara stänga ner för man måste ha en viss temperatur då luftfuktig­heten inte får bli för hög, säger Jan Olsson.

Om någon kyrka skulle behöva stängas så är det de tre medeltida kyrkorna i Landa, Gällinge och Idala som pastoratet har diskuterat. Men i nuläget är det enbart temperatur­en som ska påverkas.

– Det blir 17 grader under gudstjänst­erna och 19 grader i församling­shemmen, säger Jan Olsson, ekonomiche­f i Löftadalen­s pastorat.

"

Det är inte så enkelt att bara stänga ner för man måste ha en viss temperatur då luftfuktig­heten inte får bli för hög

Jan Olsson ekonomiche­f, Löftadalen­s pastorat

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Ölmevalla kyrka riskerar inte att stängas. Sedan 2007 har kyrkan delvis värmts upp av bergvärme vilket är betydligt billigare än direktvärm­e som de medeltida kyrkorna i pastoratet har.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Ölmevalla kyrka riskerar inte att stängas. Sedan 2007 har kyrkan delvis värmts upp av bergvärme vilket är betydligt billigare än direktvärm­e som de medeltida kyrkorna i pastoratet har.
 ?? ARKIVBILD: PER QVARNSTRÖM ?? Idala kyrka är en av tre medeltida kyrkor i pastoratet.
ARKIVBILD: PER QVARNSTRÖM Idala kyrka är en av tre medeltida kyrkor i pastoratet.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Jan Olsson är ekonomiche­f på Löftadalen­s pastorat.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Jan Olsson är ekonomiche­f på Löftadalen­s pastorat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden