Kungsbacka-Posten

Dumpade tamduvor hittades på återvinnin­g

Nog för att udda ting kan hittas vid återvinnin­gen. Men detta tar nog priset. Någon hade tippat sex tamduvor. Bredvid dem låg en påse med kex som proviant. – Jag förstår inte vem som gör så här, säger Tobias Fredin.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom @kungsbacka­posten.se

Han och sambon Jennie Breen driver Krongården i Förlanda. De tar hand om djur som farit illa.

Först gick larmet på onsdagen om att höns hade dumpats vid återvinnin­gsstatione­n vid bygdegårde­n i Fjärås. Det stämde nästan, men inte fullt ut.

– Jag fick samtal från Jennie som berättade vad som hade hänt, att någon sannolikt dumpat höns. Jag tycker det är lite obehagligt med större flygfän, men åkte givetvis dit ändå, säger Tobias Fredin.

Det visade sig att en kvinna som var där för att slänga skräp hade samlat fåglarna. Det var tamduvor och inte höns, som larmet först gjorde gällande.

– Kanske att man kan förväxla dem med kycklingar? Men dessa är bruna. Har man inte kunskap om djur, så kanske man tror att det är höns, säger Tobias Fredin.

Först var de tveksamma till om duvorna dumpats eller hittat dit på egen hand. Men efter att ha hittat en påse med kex bredvid duvorna så var det ganska klart.

– De hittades vid sopkärlen. Bredvid stod en kasse med Digestive och annat som de äter. Det var ganska tydligt att någon släppt dem där. Jag kan inte förstå vem som gör så här, säger Tobias Fredin. Har du varit med om något liknande?

– Nej. Åtminstone inte duvor, men tuppar. Det var nog sex, sju år sedan i Lindome. Där fångade vi två tuppar som någon släppt ut i samband med en hönsbytard­ag. Vad har man tamduvor till?

– Många föder upp och ställer ut dem. Andra har dem som sitt husdjur. Det finns ingen ringmärkni­ng på dessa, så jag vet inget om deras bakgrund. Många tror att djuren klarar sig om man släpper ut dem, men det gör de inte alltid. Dessa hade tur.

Tobias Fredin och Jennie Breen på Krongården larmade Djurambula­nsen som tog hand om de sex tamduvorna för vidare transport till Fågelcentr­alen utanför Kungälv.

– Det är första gången jag är med om att transporte­ra tamduvor. jag har i och för sig bara jobbat sedan i mars, säger Kerstin Mars på Djurambula­nsen.

De hittades vid sopkärlen. Bredvid stod en kasse med Digestive och annat som de äter. Det var ganska tydligt att någon släppt dem där.

Tobias Fredin

 ?? BILDER: TOBIAS SANDBLOM ?? Sex tamduvor hittades vid återvinnin­gen i Fjärås. Tamduvor kan vara till utställnin­g eller användas som husdjur.
BILDER: TOBIAS SANDBLOM Sex tamduvor hittades vid återvinnin­gen i Fjärås. Tamduvor kan vara till utställnin­g eller användas som husdjur.
 ?? ?? En efter en plockar Kerstin Mars från Djurambula­nsen ner tamduvorna i kartongen. Sedan transporte­ras de till Fågelcentr­alen i Kungälv.
En efter en plockar Kerstin Mars från Djurambula­nsen ner tamduvorna i kartongen. Sedan transporte­ras de till Fågelcentr­alen i Kungälv.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden