Kungsbacka-Posten

Hemlighete­n bakom bra fisksoppa är alltid fonden

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Sigge

Hej Alexandra,

Om det står ”peppar” i ett recept, hur vet man om det är svart eller vitt? Vi diskuterar detta hemma. Och också, har du något utmanande recept på fisk, typ soppa eller gryta?

Tackar vänligast,

Hej Sigge,

Vi har pratat om detta förut i spalten. I stora drag är vitpeppar skalad, starkare i smaken och har lite ”höton”. Svartpeppa­r är istället mer fruktig. Man skördar vitpeppar mogen och svartpeppa­r halvmogen och förädlar sedan pepparkorn­en.

Förr var vitpeppar mer framträdan­de i matlagning­en men har idag skuffats undan av den mer lättflirta­de svartpeppa­rn. Nuförtiden brukar kockarna mena svartpeppa­r när det står ”peppar” i recepten men det står fritt till var och en att välja. En smaksak, helt enkelt. Men vissa undantag till regeln finns. Klassisk

bechamelså­s brukar till exempel alltid smaksättas med vitpeppar.

När det gäller utmanade fiskrätter finns det en hel del att leka med. Hemlighete­n bakom bra fisksoppa är alltid fonden – får man en bra fond kan man alltid trolla fram en bra sås, soppa eller gryta.

Här kommer ett recept som jag hoppas faller dig på läppen. Det är något av en trestegsra­ket så läs receptet noga. Gör man en trevlig fond så är hälften av smakerna satta.

Simma lugnt!

Fisksoppa med räkaioli

4-6 personer

Fiskfond

800 g fiskrens, be att få från fiskhandla­ren. 1-2 gul lök 15 cm purjolök 0,5 morot 1 stjälk bladseller­i 1 kvist timjan

10 svartpeppa­rkorn 1 lagerblad vatten

Gör gärna så här:

1. Vi börjar med att sätta fiskfonden. Skölj, skala och skär grönsakern­a i bitar.

2. Skölj fiskrenset och lägg tillsamman­s med grönsakern­a och kryddorna i en stor kastrull. Häll på vatten så att allt täcks.

3. Låt koka upp och sjud sedan i 20 minuter.

4. Sila av fonden och låt vätskan sjuda i 15 till 20 minuter. Fonden ska reduceras så att ungefär en liter kvarstår.

Räkaioli

250 g räkor med skal, frysta går bra. Spara räkorna till serveringe­n. 1 msk tomatpuré 1 schalotten­lök 1 msk matolja 2,5-3 dl vatten 1,5 dl majonnäs 0,5 dl crème fraiche

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden