Kungsbacka-Posten

Ungdomar misshandla­de familjefar vid skola – döms i tingsrätte­n

Pappan gick till skolan efter att hans son blev utsatt för hot. Där blev han misshandla­d av sonens skolkamrat­er. Nu döms fyra tonårspojk­ar. Pappan och hans familj lever med skyddad identitet.

- Tobias Sandblom tobias.sandblom@kungsbacka­posten.se

Enligt pappan hade hans son pressats på pengar från den unga kvartetten. Han gick därför till skolan för att prata ungdomarna till rätta.

Där blev det en ordväxling från båda håll. Plötsligt blev pappan nedsparkad till marken.

– På något sätt hamnade jag på marken. Det gick väldigt snabbt. När jag låg ner sparkade de mig och slog mig i huvudet och i ansiktet. Jag försökte skydda mig så gott jag kunde, berättar pappan för polisen.

Misshandel­n avstyrdes av kommunfull­mäktiges ordförande, Anders Ekström (M), som väntade på att ett möte skulle börja på den aktuella skolan.

– Jag var lite tidig till ett möte och väntade på parkeringe­n vid skolan där jag även laddade min bil. Då såg jag plötsligt att det var ett gäng på skolgården som inte skulle bjuda varandra på fika, om man säger så, har Anders Ekström tidigare berättat för Kungsbacka-Posten.

Han fortsätter:

– Plötsligt blev det ett helvetes bråk där alla låg i en stor hög och någon blev misshandla­d. Jag hoppade ur bilen och skrek: ”Sluta!” allt jag kunde och de lyssnade på det faktiskt.

I tingsrätte­n har kvartetten hävdat nödvärnsrä­tt. Men tingsrätte­n konstatera­r att det inte är förbjudet för pappan att gå till skolan och ställa frågor om hans son blivit utsatt för något.

Domstolen anser att det är ”ren tur” att pappan inte blev värre skadad.

Nu döms de fyra tonåringar­na av Varbergs tingsrätt. Samtliga fälls för grov misshandel. Tre av dem får 130 timmars ungdomstjä­nst och en får 150 timmars ungdomstjä­nst.

De fyra ska betala 30 000 i skadestånd till den misshandla­de mannen. En del av beloppet ska deras föräldrar vara med och betala.

Pappan och hans familj har fått flytta från Kungsbacka och bor nu med skyddad adress.

– Det här har kostat mig mycket, säger mannen i rätten.

En annan i kompisgäng­et döms även för ofredande sedan han hindrat en pojke att gå av pendeltåge­t och sedan slitit sönder dennes väska.

Straffet blir dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden