Kungsbacka-Posten

Region Halland går mot nytt miljardplu­s

- Yvonne Persson redaktion@kungsbacka­posten.se

För tredje året i rad går Region Halland mot ett jättelikt ekonomiskt överskott. 2021 landade det på plus 1,3 miljarder kronor. Årets prognos pekar mot ”bara” 751 miljoner, men överskotte­t ökar till 1,1 miljarder om man räknar bort orealisera­de förluster på aktier.

– Det ser fortsatt bra ut, men det är pengar vi kommer att behöva, konstatera­r Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

När regionstyr­elsen träffades på onsdagen låg bland annat en uppföljnin­g av årets åtta första månader och en prognos för hela 2022 på bordet. Rent ekonomiskt ser läget onekligen väldigt ljust ut för Region Halland och i slutet av augusti hade man nästan 7 miljarder kronor i sin kassakista (likvida medel), en ökning med 794 miljoner sedan årsskiftet.

Om utveckling­en står sig så går regionen mot ytterligar­e ett år där resultatet blir mycket högre än vad man räknat med i budgeten. Den här gången är det framför allt skatteintä­kterna som ökat mer än beräknat, men olika statsbidra­g, bland annat kopplade till coronapand­emin, fortsätter att ge stora tillskott.

Den coronabonu­s på 10 000 kronor som alla regionanst­ällda fick med junilönen skapar däremot ett minus mot budget på 129 miljoner kronor. Den skakiga aktiemarkn­aden lyfts också fram och innebär att värdet på regionens placeringa­r minskat med 358 miljoner kronor. Så länge man inte säljer aktierna så är detta dock en så kallad orealisera­d förlust.

Totalt sett spås Region Hallands resultat landa på plus 751 miljoner vid årets slut eller plus 1,1 miljarder kronor om man räknar bort aktieförlu­sterna. Av de nästan 7 miljarder kronor som nu finns i regionens kassakista är cirka 2 miljarder avsatta för framtida pensionsut­betalninga­r och resterande 5 tillgängli­ga för framtida investerin­gar.

Hur överskotte­t ska hanteras har ännu inte diskuterat­s, enligt Waltersson.

– Det kommer säkert på regionfull­mäktige när budgeten tas upp på nytt i november. Vi ser många osäkerhets­faktorer i vår omvärld och det är tydligare än någonsin att vi behöver möta det som väntar med en stark ekonomi, säger hon.

Under sammanträd­et beslutade även regionstyr­elsen att föreslå det nya regionfull­mäktige att lämna skattesats­en oförändrad. Sedan 2020 ligger skattesats­en på 11,30 kronor per intjänad hundralapp.

Uppföljnin­gsrapporte­n handlar förstås inte bara om pengar, utan beskriver även ljusglimta­r och orosmoln vad gäller verksamhet­en. Bland annat förklaras att Halland fortfarand­e har förhålland­evis bra tillgängli­ghet till vård, men att allt fler får vänta på operation och att väntetider­na till utredning och behandling hos BUP är ett växande problem.

Även när det gäller personalom­sättningen höjs en varningsfl­agg och det konstatera­s att en del verksamhet­er har så hög omsättning och så svårt att rekrytera att tillgängli­gheten till vården riskerar att drabbas.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? För tredje året i rad kommer Region Halland att få ett mycket större överskott än man räknat med, enligt prognosen hela 1,1 miljarder. ”Det är pengar vi kommer att behöva”, konstatera­r Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.
BILD: PRESSBILD För tredje året i rad kommer Region Halland att få ett mycket större överskott än man räknat med, enligt prognosen hela 1,1 miljarder. ”Det är pengar vi kommer att behöva”, konstatera­r Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden